L'escalada de violència entre supremacistes blancs i manifestants opositors, que va provocar 3 morts i desenes de ferits a Charlottesville (Estats Units), ha obert un nou front per al president nord-americà, Donald Trump, després de les seves ambigües declaracions sobre els fets succeïts en aquesta localitat de l'est de Virgínia. Poc després de l'anunci del primer mort, Trump va fer una declaració pública condemnant aquesta exhibició «indignant d'odi, fanatisme i violència procedent de banda i banda».

Trump es va referir al fet que això ha passat «durant molts anys al nostre país». No només durant la seva presidència o la de Barack Obama, va afegir, abans de destacar que és «vital el ràpid restabliment de la llei i l'ordre i la protecció» de vides a la localitat. En la seva intervenció de 10 minuts, després d'una reunió amb el secretari d'Afers per a Veterans, va explicar que havia parlat amb el governador de Virgínia, i tots dos havien coincidit que «l'odi i la divisió s'han d'aturar ara mateix». També van destacar que és hora d'«unir-nos com a nord-americans amb amor a la nostra nació i veritable afecte entre nosaltres».

En tot cas, la vaga resposta de Trump a l'atropellament, atribuint la culpa a «moltes parts», va fer ploure crítiques tant dels demòcrates com dels republicans. «Senyor president, hem de dir les coses pel seu nom. Van ser supremacistes blancs i va ser terrorisme nacional», va tuitejar el senador republicà Cory Gardner. «És molt important que la nació senti el president nord-americà descriure el que ha passat a Charlottesville com el que és, un atac terrorista de supremacistes blancs», va afirmar el també senador republicà Marco Rubio. «Les declaracions del president sobre violència 'a moltes parts' ignora la vergonyosa realitat actual del supremacisme blanc al nostre país, i manté un patró de complaença al voltant d'aquests actes d'odi», va lamentar per la seva part la líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi.

La reacció de Trump va contrastar amb la del governador de Virgínia, que va ser contundent en el seu rebuig als supremacistes blancs. «No són benvinguts», va dir el demòcrata McAuliffe, que afegir: «Marxeu a casa i emporteu-vos el vostre odi i els vostres prejudicis. No hi ha lloc per a vosaltres aquí, i no hi ha lloc per a vosaltres als Estats Units». L'alcalde de Charlottesville també es va mostrar profundament molest amb l'ambigüitat de Trump. «Espero que es miri al mirall i pensi molt profundament amb qui es va reunir durant la seva campanya», va assenyalar.

Atropellament premeditat

Així, la polèmica marxa de blancs supremacistes Unir la dreta va provocar violents enfrontaments a Charlottesville que van causar tres morts i més de 20 ferits. Una de les morts (i nombrosos lesionats) va tenir lloc quan un automòbil va atropellar de manera premeditada un grup d'opositors a la manifestació dels supremacistes, i els altres dos en estavellar-se un helicòpter policial. McAuliffe va assenyalar que al mort en l'atropellament de manifestants oposats a la marxa al centre de la ciutat calia sumar-hi un pilot i un passatger d'un helicòpter de la policia estatal que es va estavellar als afores de Charlottesville. «Estem tractant els fets com una investigació per homicidi criminal», va explicar Al Thomas, inspector de policia de la ciutat, que no va comentar les circumstàncies de l'accident de l'helicòpter.

A última hora de la nit les autoritats nord-americanes van acusar formalment d'assassinat en segon grau James Alex Fields Jr., de 20 anys, com a presumpte autor de l'atropellament. El jove de vint anys estava detingut a la presó d'Albermarle.