Els treballadors d'Eulen van decidir en assemblea mantenir la convocatòria de vaga indefinida de 24 hores a partir d'avui als controls de seguretat de l'aeroport de Barcelona, en tornar a rebutjar en una votació la proposta de mediació de la Generalitat. Només 187 treballadors d'Eulen, dels gairebé 400 que componen la plantilla, van participar en la votació, que va oferir el següent resultat: 150 vots en contra de la proposta, que preveia una pujada de 200 euros mensuals en 12 pagues, 36 a favor i un de nul, segons dades facilitades per l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez.

Dijous passat van votar 176 treballadors, onze menys que ahir, en la primera assemblea, en què a més de la proposta de mediació, també se'n van valorar tres més que no havien estat consensuades. En aquella ocasió, va vèncer la proposta d'augment salarial de 250 euros en 15 pagues, mentre que l'oferta de la Generalitat només va obtenir dos vots.

El govern espanyol va advertir que està disposat a aprovar un laude arbitral d'obligat compliment que determini les condicions laborals dels treballadors, mentre que, en paral·lel, reforçarà el desplegament de la Guàrdia Civil a l'aeroport del Prat després de diverses setmanes de cues de viatgers davant els taulells i els controls de seguretat per les protestes laborals a Eulen. La Delegació del Govern a Catalunya ha decretat uns serveis mínims del 90% per a la vaga, de cara a «garantir el funcionament dels serveis essencials».

L'arbitratge, criticat

Després de conèixer aquests resultats, l'advocat del comitè de vaga, Leopoldo García Quinteiro, va acusar el Govern català d'atribuir-se una funció d'«arbitratge» que no li correspon i va denunciar l'«arrogància» del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, «absolutament incompatible amb principis bàsics del dret democràtic» en «amenaçar» amb el laude arbitral.

Segons la seva opinió, «no es donen les condicions» per a un arbitratge obligatori «mentre no es trenquin els serveis mínims», fixats en el 90%, que va qualificar d'«abusius».

Segons l'opinió de l'advocat, aquest arbitratge obligatori s'imposaria en virtut d'«una llei franquista la vigència de la qual ha quedat clarament desautoritzada per les sentències del Tribunal Constitucional». «La imposició de l'arbitratge obligatori és una anomalia absoluta i un atemptat directe al dret fonamental a la vaga», va denunciar.

Per la seva part, la consellera de Treball de la Generalitat, Dolors Bassa, va assenyalar que la mediació de la Generalitat en el conflicte laboral ha acabat, després que els treballadors hagin decidit «democràticament» rebutjar la seva proposta. Bassa va afegir que ara els correspon negociar a les dues empreses implicades, Eulen i Aena, i als empleats.