El president dels Estats Units, Donald Trump, va condemnar, finalment, ahir, el Ku Klux Klan (KKK), els neonazis, els supremacistes blancs «i altres grups d'odi», 48 hores després que un jove blanc atropellés amb el seu vehicle un grup de manifestants antifeixistes a Charlottesville (Virginia).

«El racisme és el mal i aquells que causen violència en el seu nom són criminals, incloent-hi el KKK, els neonazis, els supremacistes blancs i altres grups d'odi, que són repugnants a tot el que valorem als Estats Units», va dir Trump en una declaració televisada i sense preguntes des de la Casa Blanca. «A tots els que van actuar criminalment en la violència racista d'aquest cap de setmana, retran comptes. Es farà justícia», va sostenir el president nord-americà.

Trump, que va començar la seva compareixença televisiva presumint de la bona marxa de l'economia del país des que va assumir-ne la presidènica, va fer aquesta condemna dels grups d'odi després de dos dies durant els quals ha rebut múltiples crítiques, fins i tot des del seu propi partit, per haver condemnat el dissabte «l'odi i el fanatisme» per «múltiples parts», sense assenyalar als supremacistes blancs que van convocar la marxa a Charlottesville.

Després de la seva declaració, no va haver-hi preguntes, tot i que divendres havia anunciat que dilluns oferiria una «gran conferència de premsa» a la Casa Blanca, sense especificar el tema a tractar.

Trump va dir ahir que l'«odi, la intolerància i la violència no tenen lloc als Estats Units», i va condemnar l'«horrible atac i la violència que tothom va veure» dissabte.

«Independentment del color de la nostra pell, vivim sota les mateixes lleis i saludem la mateixa gran bandera i estem fets pel mateix Déu totpoderós», va afirmar el mandatari.

A més, va recordar que com a candidat va prometre «restaurar la llei i l'ordre» al país, una cosa que estan «complint» les agències federals, de manera que el Govern no estalviarà recursos «perquè tots els nens creixin segurs».

El president també va recordar que l'FBI i el Departament de Justícia han obert una investigació de drets civils sobre l'atac que va perpetrar un jove blanc de 20 anys en atropellar amb el seu cotxe un grup de manifestants, un succés en què va morir una jove i van resultar ferides almenys 19 persones.

Trump es va reunir ahir a Washington amb el fiscal general, Jeff Sessions, i amb el director de l'FBI, Christopher Wray, per abordar l'atac de Charlottesville, en un parèntesi de les seves vacances a Bedminster (Nova Jersey).

Sessions va dir ahir que el «malvat atac» de dissabte a Charlottesville, on un jove neonazi va atropellar amb el seu cotxe un grup de manifestants antiracistes, compleix els preceptes legals per a ser considerat «terrorisme».

«Compleix la definició de terrorisme en el nostre estatut», va afirmar ahir Sessions en una entrevista a la cadena ABC, després que el seu departament anunciés aquest cap de setmana que ha obert una investigació sobre el succés, en què va morir una jove i diverses persones van resultar ferides.