19 de agost de 2017
19.08.2017

Els experts sanitaris alerten dels riscos de la «pseudociència» per a la salut

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya està lluitant per combatre aquest fenomen

18.08.2017 | 23:54
Robert Belvis, Nancy Babio i Andreu Nubiola

Dietes miracle a base de batuts, retirada de grups d'aliments, prescripció d'hormones per aprimar-se o recomanació d'enzims per a la migranya. Cada vegada més pacients recorren a aquest tipus de solucions per combatre problemes de salut i així ho alerten els professionals sanitaris que els titllen de «falsos experts» que a través de «pseudociències» recomanen «teràpies» amb greus perjudicis.

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) és una de les societats científiques que es van posar l'objectiu de lluitar-hi i està impulsant, al costat d'altres col·legis, societats i associacions de pacients, un manifest per reclamar a l'administració mesures per combatre el fenomen.

En una entrevist a l'ACN, la presidenta del CoDiNuCat, Nancy Babio, va explicar que la iniciativa pot estar a punt al mes de setembre i que, bàsicament, demanarà que l'administració engegui mesures per sancionar i combatre la presència de les pseudociències en consultes així com demanarà a les universitats que tinguin «més cura» a l'hora d'incloure continguts sense base científica en els títols propis .

També reclamarà als mitjans de comunicació, principalment als públics, que no difonguin pseudoteràpies que no tenen evidència científica, que es promouen bàsicament per xarxes socials i que arribin a les «fonts fiables de la informació» i, per tant, que contrastin.

Impulsar aquest manifest va ser una reacció al fenomen que, segons Babio, va creixent en els darrers anys.

En l'àmbit de la nutrició, la presidenta del CoDiNuCat va assegurar que la gent està molt sensibilitzada i sembla que tothom en pugui parlar. Per això, va criticar que s'utilitzen problemes habituals i simptomatologies a les persones, com pot ser dolors menstruals, malestar general o digestions pesades, per recomanar dietes miracle a base de batuts de superaliments, per exemple, la retirada d'alguns aliments, com pot ser el gluten, o teràpies alternatives de les quals no n'està comprovant el resultat.

Modes alimentàries

Per a Babio, el problema és que en alguns casos seguir algun d'aquests tractaments pot dificultar el diagnòstic, com passa amb la celiaquia i els qui unilateralment es retiren el gluten, per part de la medicina, i va alertar que algunes actituds poden ser realment perjudicials. Per exemple, amb el veganisme que com a opció es va posar de moda, la presidenta va assegurar que sense un seguiment professional es poden patir deficiències de la vitamina B12. Alerta, en aquest sentit, que el principal problema es pot donar en infants que no tenen reserves d'aquesta vitamina. També assegura que en el cas de les noies joves, principalment, que s'acosten a una consulta dietètica per seguir una dieta vegetariana o vegada, amaga en molts casos, trastorns de la conducta alimentària.

Per tot això, Babio va qualificar de «miserable» que hi hagi persones que es lucrin amb aquestes ofertes, que en els casos més extrems, posa d'exemple, acaben venent un electrodomèstic com pot ser una liquadora.


Diversos fronts oberts

El CoDiNuCat està impulsant aquest manifest al costat d'altres societats científiques ja que els «falsos professionals» estan present en diferents disciplines. És el cas de l'endocrinologia, que recull moltes opcions, no demostrades, de productes per aprimar-se per exemple. Ho va explicar l'endocrí, Andreu Nubiola, que va assegurar que sempre hi ha hagut aquest tipus de pràctica però considera que actualment els mitjans de comunicació fan de «trampolí» i els permet arribar al gran públic que busca solucions ràpides als seus problemes.

Per això, Nubiola creu que la societat està «malalta» i que busca resposta fàcil a problemes que la medicina no ha pogut trobar, com per exemple, fer front a menjar en excés. Qualsevol producte, va dir Nubiola, pot comportar problemes secundaris i per això fa autocrítica amb els professionals sanitaris. Va reconèixer que els darrers anys no s'ha lluitat prou contra aquests falsos professionals, que a més es van veure reforçats amb títols de postgraus avalats per universitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2019 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2018/19