El monestir de Montserrat ha estat el punt més vigilat de la Catalunya Central mentre ha durat el dispositiu per posar fi a l'amenaça terrorista. Des dels atemptats de Barcelona i Cambrils, els visitants han pogut veure més presència policial als accessos a Montserrat. La vigilància va continuar ahir, tot i que els Mossos van abatre a la tarda Younes Abouyaaqoub a Subirats -municipi de l'Alt Penedès a pocs quilòmetres de l'Anoia i el Baix Llobregat Nord- i a l'entrada al pàrquing els agents paraven molts vehicles que volien accedir al pàrquing.

L'amenaça terrorista ja està integrada en les rutines de treball de la policia catalana i per aquest motiu permanentment hi ha vigilància al monestir, perquè és l'atractiu turístic més important de la Catalunya Central i diàriament hi ha una gran afluència de visitants. Però la policia ha instal·lat els darrers dies punts de control que habitualment no són al pàrquing, l'aeri i el cremallera. El nivell d'alerta terrorista no ha apujat pels atacs a Barcelona i Cambrils i es manté en el quatre sobre una escala de cinc, el mateix que hi ha des dels atemptats de París del novembre del 2015, però tot i això el desplegament dels Mossos d'Esquadra ha estat superior els darrers dies als voltants del monestir. De fet, també s'han vist molts més punts de control a la xarxa viària de les comarques centrals.

Si no hagués estat per l'increment de vigilància als accessos, hauria estat un dia d'estiu qualsevol a Montserrat. Al migdia, centenars de turistes passejaven pels entorns del monestir traient importància a la presència policial, i gairebé sense fixar-s'hi. De fet, a l'entorn més immediat del monestir hi havia el mateix nombre d'agents que sempre, la patrulla habitual, tot i que un agent portava rifle, que estaven atents a qualsevol cosa que sortís de la normalitat i es perdien entre l'afluència de turistes que volien descobrir aquest indret sagrat de la regió central. Davant l'alerta creada pels atemptats de dijous, la presència policial oferia una sensació de seguretat als visitants.

Observant cada visitant

Davant de l'entrada del pàrquing, dos agents armats amb rifles aturaven molts dels cotxes que hi entraven, feien abaixar la finestra als ocupants i simplement els preguntaven què volien fer al monestir, què pensaven visitar i d'on procedien. Intentaven buscar possibles incoherències en les respostes, però ahir no veien res que fes sospitar de cap dels turistes.

La policia catalana, per raons de seguretat, no va revelar a aquest diari el nombre d'agents que hi hagut els darrers dies a Montserrat, però deixen clar que el monestir és un dels llocs sensibles per l'afluència de visitants. També és cert que és una petita joia per als creients catòlics. Un detall important davant el terrorisme que diu inspirar-se en la religió islàmica i que té l'eliminació dels infidels com a eix motor.

En els accessos a Montserrat pel cremallera i l'aeri, la policia no feia el petit interrogatori als visitants. A part, també hi havia agents del Grup de Muntanya dels Mossos d'Esquadra ahir al parc natural.

Fonts de la policia catalana insistien ahir, abans d'abatre Younes Abouyaaqoub -i que quedés desmantellada la cèl·lula terrorista- que la vigilància policial a Montserrat és la que pertoca en un indret amb tanta afluència i que en cap moment hi havia sospites d'un risc imminent d'atac en aquest punt de la Catalunya Central.