Els membres de la cèl·lula terrorista que va atacar dijous Barcelona i Cambrils estaven esperant que s'assequessin els explosius per dur a terme un atemptat de «gran envergadura» contra «monuments» i «esglésies», entre elles, la Sagrada Família. Així ho va confirmar dimarts Mohammed Houli Chemlal, el detingut que havia resultat ferit en l'explosió d'Alcanar, en la seva declaració davant el jutge Andreu de l'Audiència Nacional.

Aquest detingut també va confirmar que l'imam estaria disposat a immolar-se. Va ser l'explosió de la casa, diu el jutge Andreu, la que va truncar els seus plans de fer un atemptat més gran i «va precipitar la successió dels fets posteriors», com «els lloguers de furgonetes, l'atropellament múltiple a la Rambla de Barcelona i l'atac amb armes blanques a Cambrils», comprades tan sols tres hores abans del segon atac.

A l'ordre de detenció, el jutge també revela que la cèl·lula utilitzava com a amagatall una masia abandonada a Riudecanyes, localitat a uns 14 quilòmetres de Cambrils, on van aparèixer documents d'identitat de dos dels integrants, concretament, el carnet de conduir de Mohamed Hichamy i el passaport de Younes Abouyaaqoub. Allà també s'hi van trobar justificants de compra d'armes blanques i material per fabricar explosius.

D'aquests comprovants es desprèn que els dies 1 i 2 d'agost van comprar «una ingent quantitat d'acetona», com a mínim 500 litres, així com el material necessari per a la confecció d'explosius. A més, dimecres a dos quarts de nou del vespre, tan sols tres hores abans de l'explosió d'Alcanar, els presumptes terroristes també van adquirir 15 coixineres i brides, «molt probablement, per contenir els artefactes explosius a l'interior i preparats per ser utilitzats» a Sant Carles de la Ràpita.

De les proves recaptades, diu el jutge, «se'n desprenen indicis racionals que el grup investigat, en els dies i hores previs a l'explosió de l'habitatge d'Alcanar, van comprar tot el material necessari per a la confecció dels artefactes explosius. Entre les runes del xalet també s'hi va trobar un cinturó d'explosius. Els indicis apunten que a la casa «s'estava intentant fabricar peròxid d'acetona, també conegut com a TATP, utilitzat habitualment per l'organització Daesh en les seves accions terroristes, com per exemple en els atemptats de París i Brussel·les», conclou el jutge.

Centre d'operacions

La cèl·lula gihadista utilitzava la masia abandonada de Riudecanyes com a centre d'operacions i també de seguretat per tal de refugiar-se o reunir-se per planificar les accions que havien de portar a terme, i el xalet ocupat a Alcanar estava destinat a la fabricació d'explosius.

De fet, diversos indicis de la investigació apunten que els terroristes van ser a la masia de Riudecanyes durant les hores prèvies a l'atac de Cambrils. Entre aquests indicis hi ha els comprovants de compra d'armes blanques. Després d'adquirir-les, els terroristes van tornar a la casa per cremar els comprovants, abans de posar-se de nou al volant de l'Audi que van utilitzar per al segon atemptat.

Accident a l'AP-7

El jutge destaca un accident protagonitzat per Hichamy una hora abans de l'atemptat de la Rambla, quan la furgoneta que conduïa va col·lisionar amb un altre vehicle a l'AP-7 a l'alçada de Cambrils. El ter-rorista va evadir-se per un camí després de saltar una reixa de l'autopista en el moment en què l'altre conductor implicat li va dir que trucaria a la policia.

Van ser uns joves de Riudecanyes els que van avisar els Mossos que havien trobat, al voltant de la masia abandonada, restes d'una foguera en què, a més dels comprovants de compra, també hi figuraven mig cremats el passaport de Younes Abouyaaqoub i el carnet de conduir de Mohamed Hichamy.