Mig milió de persones segons la Guàrdia Urbana han omplert aquest dissabte el passeig de Gràcia de Barcelona a favor de la pau i per rebutjar el terrorisme -i en concret els atacs de dijous de la setmana passada a les Rambles i a Cambrils- però també en contra de les guerres i del comerç d'armes.

La mobilització ha estat encapçalada per una gran pancarta amb el lema 'No tinc por' que subjectaven representants dels cossos policials i d'emergències que van atendre les víctimes després dels atacs, així com d'altres col·lectius afectats per la tragèdia. Després hi havia una segona capçalera formada per representants polítics i institucionals, entre els quals el rei Felip VI i el president del govern espanyol Mariano Rajoy, que han estat xiulats en diversos punts del recorregut.

La primera xiulada ha estat tot just Felip VI ha baixat del cotxe oficial i ha anat a saludar Rajoy i la resta de la comitiva oficial, entre la qual també hi havia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El monarca i el president espanyol, però, s'han endut altres escridassades al llarg d'una mobilització que també ha estat crítica amb el comerç d'armes, agafant el testimoni de les veus que en els darrers dies han denunciat les relacions de la monarquia espanyola amb la de l'Aràbia Saudita, considerada font principal de finançament del terrorisme jihadista.

De fet, just darrere de la segona capçalera on hi havia Felip VI i Mariano Rajoy es podia veure una altra pancarta de grans dimensions amb el lema 'Les vostres polítiques, les nostres morts', amb fotografies de caps d'Estat com el mateix Felip VI o el rei de l'Aràbia Saudita, Salmán bin Abdulaziz.

Entre la gent que seguia la manifestació, a més, nombroses pancartes contra el comerç d'armes, interpel·lant Rajoy o el monarca en contra de la venda d'armes, contra la islamofòbia, contra el racisme o a favor de la pau, com una que recollia una frase atribuïda a Gandhi que diu 'Ull per ull, tots cecs'.

Cal recordar, en aquest sentit, que centenars de persones han participat aquest dissabte en una protesta alternativa convocada a les quatre de la tarda per 170 entitats de diferents sensibilitats amb l'objectiu de criticar «la hipocresia» que es manifestin aquells que «han fomentat la islamofòbia i l'odi».

La manifestació de Passeig de Gràcia, d'altra banda, ha estat transversal des del punt de vista polític, ja que al costat de les pancartes reivindicatives s'hi ha pogut veure banderes catalanes, estelades i espanyoles.

La mobilització ha acabat amb un acte a plaça Catalunya en què l'actriu Rosa Maria Sardà i l'activista del col·lectiu Ibn Batuta Míriam Hatibi han fet uns parlaments breus acompanyades per la interpretació de dos violoncel·listes del famós cant dels ocells de Pau Casals. Als parlaments s'ha afirmat que la societat catalana no permetrà que la venci el terrorisme, i que si la ideologia del terror està basada en la mort, la de la societat occidental està basada en la vida.

Les mostres de rebuig als atacs han arribat per diferents vies, i n'és un exemple el llibre de condols que l'Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició de la ciutadania. El llibre físic es va tancar ahir amb 15.520 signatures, però el digital, que estarà obert durant un mes més, n'ha recollit fins ara 28.737.

Finalment cal destacar que Ripoll, localitat on vivien bona part dels terroristes implicats en els atemptats de la setmana passada, també ha fet sentir la seva veu aquest dissabte. Més de 2.500 persones s'han concentrat davant del Monestir de Ripoll per mostrar la seva repulsa als atacs i fer una crida a la pau i la cohesió social.

En un acte emotiu ha destacat la forta ovació que els assistents han dedicat a Safira Oukabir, germana d'un dels terroristes morts. Oukabir, visiblement afectada, ha agraït la feina dels Mossos d'Esquadra i ha condemnat els atacs terroristes. L'acte s'ha tancat amb la interpretació del 'Cant dels Ocells' a càrrec del violoncel·lista Ferran Bardolet.