El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que considera «absolutament indispensable» que una Catalunya independent tingui exèrcit, una política de defensa «moderna» i intel·ligència militar, especialment davant la «greu amenaça» del terrorisme gihadista.

Puigdemont va respondre ahir a la tarda a través de Facebook Live les preguntes que li van fer arribar els ciutadans mitjançant un xat de l'aplicació Zonetacts, que en la majoria de casos han estat centrades en qüestions relatives a la independència.

Puigdemont va admetre que molts preguntes feien referència a si Catalunya ha de tenir exèrcit en cas de secessió. «Els exèrcits i la política de defensa -va apuntar- són absolutament indispensables». «Estem en un combat global, l'hem vist tristament aquests dies, amb una amenaça molt greu, l'amenaça gihadista, que hem de fer front col·lectivament», va dir en al·lusió als atemptats a Catalunya. «Fa falta esforç i intel·ligència militar, i recursos per fer front als atacs de les guerres modernes».

Segons el seu parer, Catalunya, com a «país exposat, cal que es pugui defensar i sindicar la seva voluntat de defensa amb altres»: «No tinguem complexos -va argumentar-, Catalunya ha de poder tenir una política de defensa moderna, democràtica i molt homologable als esforços que fan nacions que considerem aliades».

Sobre altres qüestions, Puigdemont va considerar «absolutament necessari» que el castellà sigui cooficial, perquè «els drets lingüístics no poden retrocedir, han de ser escrupolosament respectats i ens comprometem a fer-ho».

Va assegurar que se seguirà usant l'euro «sí o sí, és la nostra moneda i no hi ha alternativa»; que «el sistema de pensions a Catalunya és altament sòlid i viable»; i que si existeix un acord amb l'Estat, Catalunya «estarà perfectament disposada a assumir la part del deute del Regne d'Espanya que ens toca». Per al dirigent, «els països seriosos són els que compleixen la paraula respecte als seus compromisos. Que tothom estigui tranquil, Catalunya és una economia solvent que genera recursos, confiança en els inversors internacionals i la viabilitat d'una Catalunya independent està perfectament garantida».