El govern dels Estats Units va ordenar el tancament del consolat de Rússia a San Francisco i de dos annexos diplomàtics, un a Washington i un altre a Nova York, abans de demà.

Aquesta mesura respon a la decisió del Kremlin d'ordenar el juliol passat que els Estats Units reduïssin en 755 persones el nombre de diplomàtics i col·laboradors que treballen a la seva ambaixada a Moscou i als consolats de Sant Petersburg i altres ciutats del país. Moscou va fer aquest pas, que Washington havia d'aplicar abans d'avui, per tal d'igualar la presència diplomàtica nord-americana amb el mateix nombre de personal que Rússia té als Estats Units.

«Els Estats Units han aplicat completament la decisió del govern de la Federació Russa per reduir la mida de la nostra missió a Rússia. Creiem que aquesta acció va ser injustificada i perjudicial per a la relació en general entre els nostres països», va afirmar la portaveu del departament d'Estat, Heather Nauert.

«Seguint la paritat invocada pels russos, requerim que Moscou tanqui el seu Consolat General a San Francisco, un annex de la cancelleria a Washington DC i un annex consular a la ciutat de Nova York. Aquests tancaments s'han d'efectuar en tot cas abans del 2 de setembre», va afegir Nauert.

Per part seva, el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va comunicar al seu homòleg nord-americà, Rex Tillerson, que Moscou estudiarà l'ordre de Washington abans d'anunciar la seva resposta a aquesta mesura.

El cap de la diplomàcia russa va lamentar en una conversa telefònica amb el seu homòleg dels Estats Units la nova escalada de tensió en les relacions entre els dos països.