El ministre i portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha enviat el que considera un missatge de «tranquil·litat» als catalans en assegurar que l'1 d'octubre «no hi haurà referèndum de secessió».

En roda de premsa després del Consell de Ministres d'aquest divendres, Méndez de Vigo va insistir que el Govern preveu «tots els escenaris possibles, té tots els instruments necessaris i actuarà en conseqüència» per fer complir la llei. I ho farà, va precisar, «amb proporcionalitat, amb mesura i amb la mà estesa al diàleg, sense data de caducitat. La voluntat de diàleg del govern està fora de dubtes».

Fonts del govern també van informar que està preparant, la setmana que ve, una possible reunió extraordinària del Consell de Ministres si el Parlament aprova finalment la llei de transitorietat jurídica i la del referèndum i per tal de tramitar un recurs davant el Constitucional.

A la pregunta de si el govern compta amb el PSOE per aplicar l'article 155 de la Constitució (suspensió de l'autonomia), Méndez de Vigo va admetre que l'Executiu «preveu totes les possibilitats, té estudiades les respostes i actuarà en conseqüència».

Qüestionat també sobre si el president del govern, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, escenificaran un front comú respecte a Catalunya, Méndez de Vigo va indicar que l'important és «que la unitat existeixi» i que sigui «ferma, de voluntat i de principis» i, a més, defensar l'ordre constitucional.

Méndez de Vigo va reiterar el missatge de «tranquil·litat» a «tots els catalans que volen seguir sent catalans, espanyols i europeus, i seguiran sent-ho perquè l'1 d'octubre no hi haurà referèndum de secessió». El ministre portaveu també es va referir a la sentència del Constitucional que declara il·legals «tots els actes preparatoris» i va recordar que això ja ha portat conseqüències com el fet que «ni un euro dels pressupostos de Catalunya es destinarà al referèndum» o a la compra d'urnes, que es va anul·lar.

Llei de transitorietat

El ministre també es va referir a la presentació, dilluns passat, de la llei de transitorietat jurídica per part de PDeCAT, ERC i CUP i va reiterar que es tracta d'un text que no respecta les més elementals garanties democràtiques i ja ha estat desqualificat pels juristes.

De nou, va subratllar que es tracta d'un nou intent dirigit «a vulnerar el principi de legalitat i cadascun dels principis democràtics més elementals».

En definitiva, l'anunci dels independentistes només intenta, va afirmar, «separar Catalunya d'Espanya».