L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va afirmar ahir que ja són prop de 60.000 els membres de la minoria musulmana rohingya que han arribat a Bangladesh en l'última setmana fugint de la violència al nord-oest de Birmània.

«Segons l'estimació de les agències humanitàries treballant sobre el terreny, el nombre de noves arribades és de 58.600», va indicar a Efe un portaveu d'ACNUR, Joseph Surjamoni Tripura.

L'arribada en massa de desenes de milers de rohinyas provinents de l'estat de Rakhine, al nord-oest de Birmània, va començar el 25 d'agost després que es produís un atac de l'insurgent Exèrcit de Salvació Rohingya d'Arakan (ARSA) contra oficines policials i militars a la zona que va causar més d'un centenar de morts (la major part guerrillers).

Des d'aquest dia, milers de membres d'aquesta comunitat no reconeguda pel govern birmà i ignorada pel de Bangladesh han creuat la frontera fugint de la violència, enmig de les represàlies de l'exèrcit.

L'ONU va expressar ahir la seva «profunda preocupació» pels informes sobre la violència perpetrada per les forces de seguretat de Birmània i va demanar calma per «evitar una catàstrofe humanitària».

Un nou èxode

Aquest nou èxode es produeix nou mesos després que almenys 70.000 rohingyas fugissin de la mateixa zona enmig d'atacs indiscriminats de l'exèrcit després d'un altre atac d'insurgents d'aquesta minoria, una campanya militar denunciada per l'ONU i diverses ONG per la vulneració dels drets humans.

ACNUR ha sol·licitat a les autoritats polítiques de Bangladesh que obrin un corredor humanitari, però fins ara no ha respost el govern de Dacca.

Més d'un milió de rohingyas viuen a Rakhine, lloc on estan discriminats en una situació que ha anat empitjorant des del brot de violència sectària del 2012, que va causar almenys 160 morts i va deixar unes 120.000 persones confinades en 67 camps de desplaçats al nord-oest del país.