El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va afirmar ahir que l'alcaldessa de Barcelona i dirigent dels comuns, Ada Colau, li ha assegurat que l'Ajuntament barceloní «no se saltarà la llei» el pròxim 1 d'octubre, quan la Generalitat preveu convocar el referèndum d'independència.

En una entrevista amb Efe, Iceta va subratllar que «no dubta» en cap moment de la paraula de Colau, el partit del qual, Catalunya en Comú, ha aprovat donar suport a l'1-O entès com una mobilització però no com un referèndum, en espera d'encara decidir si cridaran o no a la participació.

«Hem parlat amb l'alcaldessa de Barcelona, ens ha dit que no se saltarà la llei i no tenim cap motiu per pensar que farà una altra cosa. Si ens han dit que compliran la llei, per què hem de dubtar de la seva paraula? Si dubtéssim, no podríem governar junts. Els creiem», va dir sobre Colau i Barcelona en Comú, amb qui el PSC comparteix govern municipal a Barcelona.

En ser preguntat sobre si els socialistes tenen garantia d'això, Iceta va insistir: «Conec Colau, potser no suficientment com voldria, perquè és un coneixement relativament recent: no se saltarà la llei. Entre altres coses perquè un alcalde el que vol és seguir sent alcalde. Per tant, l'alcaldessa no se saltarà la llei».

De la mateixa manera, va evitar anticipar si el PSC abandonaria el govern de la ciutat si Colau finalment impliqués l'Ajuntament o el seu partit en la celebració del referèndum o cedís espais municipals per a la votació.

«Som gent molt seriosa, vam firmar un acord en el qual vam deixar clar que els elements no estrictament de política municipal quedaven fora, que cada partit podria fer el que tingués per convenient. Nosaltres estem honrant el pacte i els nostres socis també. En aquest tema concret ens han dit de forma contundent que no se saltaran la llei. No tenim motiu per dubtar-ho», va reiterar.

En un sentit similar, Iceta va afirmar amb rotunditat que «cap electe socialista ni cap ajuntament del PSC se saltarà la llei» l'1-O. Tot i això, Iceta va refusar aclarir si el partit sancionarà qualsevol regidor o alcalde socialista que ceedeixi espais municipals per al referèndum.