Set nenes van morir i deu més van resultar ferides en l'incendi d'una residència d'estudiants femenina del col·legi Moi, a la capital de Kenya, Nairobi, segons van informar ahir mitjans locals a l'agència de notícies Efe.

El balanç oficial el va oferir el ministre d'Interior en funcions, Fred Matiang'i, que es va traslladar al lloc dels fets i va confirmar que dues de les deu ferides, que han estat hospitalizadaes, estan en estat crític i les altres vuit estan fora de perill.

No obstant això, la xifra de ferides podria augmentar en dotzenes, segons assegura el diari Daily Nation, que explica que la majoria de les morts i les lesions no van ser produïdes pel foc o el fum sinó per les estampides i els salts per les finestres intentant fugir del lloc.

El foc va començar cap a 2/4 de 2 de la matinada hora local d'ahir, tot i que els serveis d'emergències van trigar almenys dues hores a arribar, segons testimonis consultats pel diari The Standard.

Una alumna va explicar que el foc va començar al voltant de 2/4 de 2 de la mitjanit. Hi va haver molts crits i una estampida per intentar sortir, va relatar en un diari local. «Hi havia molt fum i em vaig desmaiar. Ràpidament vaig recuperar la consciència i em vaig adonar que la meva roba havia començat a cremar. La vaig apagar i vaig fugir», va afegir.

Matiang'i va anunciar que el col·legi, situat als afores del barri barraquista de Kibera, romandrà tancat durant dues setmanes mentre les autoritats aclareixen l'origen de l'incendi, que encara es desconeix.

També cremava ahir al matí un internat femení situat al comtat de Kisumu, a l'oest del país, i, tot i que les estudiants van perdre totes les seves possessions al foc, no es van registrar víctimes.

Investigació en marxa

El col·legi Moi estava tancat des de feia dues setmanes però encara hi havia algunes estudiants que estaven preparant els exàmens per obtenir el certificat d'educació secundària. Les autoritats ja han obert una investigació per determinar l'origen de les flames.

El president, Uhuru Kenyatta, va expressar el seu condol a les famílies de les víctimes. «Les joves afectades per aquesta tragèdia eren el millor de nosaltres. Diligents, compromeses amb l'estudi i preparades per marcar la diferència en la vida del país que estimaven», va dir.

El líder opositor, Raila Odinga, també va llançar el seu missatge: «Estic molt trist per aquesta tragèdia». A més, va reclamar «respostes». «Esperem que el govern investigui ràpidament i comparteixi les seves investigacions amb el públic», va incidir.

Atacs a Somàlia

D'altra banda, en el país veí, Somàlia, dos coneguts notables de la regió fronterera amb Kenya, El Wak, van ser assassinats aquest divendres, segons va informar una emissora local.

Els dos homes van ser segrestats per individus armats i poc després van ser trobats morts amb ferides de bala. De moment es desconeix els responsables d'aquest atac, que la policia investiga.

Aquests atacs no han estat reivindicats, però a Somàlia opera el grup armat islamista Al Shabaab, vinculat a Al-Qaida, que pretén imposar al país la versió més radical de la xaria o llei islàmica.