Els veïns dels municipis madrilenys de Griñón, Humanes i Moraleja de Enmedio van passar ahir més de cinc hores confinats a casa seva després de ser alertats de la presència d'un núvol tòxic generat per l'incendi de 40 tones d'encenalls de magnesi i alumini en un polígon industrial de Fuenlabrada.

Al voltant de 2/4 de 10 del matí va originar-se el foc a l'exterior d'una nau del polígon la Vega 2, ubicat al carrer Sierra de Cazorla.

Per causes que encara s'investiguen, van cremar 40 tones d'encenalls de magnesi i alumini, en un foc que va deixar un ferit. Els bombers van evitar que es propagués removent el material cremat amb maquinària pesada i una mica d'aigua.

Segons va explicar a Efe TV David García, portaveu d'Emergències de la Comunitat de Madrid, aquest tipus d'incendis no es poden extingir ni amb aigua ni amb material escumògen, sinó que cal llançar sal al material cremat i posar-lo en una superfície plana.

Finalment, no va ser necessari l'ús de la sal, però els bombers van continar treballant a la zona fins a l'autoextinció de l'incendi, un procés lent que ahir, al tancament d'aquesta edició, encara no havia acabat.

En el succés va resultar ferit un home de 47 anys, treballador de la nau, que pateix cremades de segon grau al 30% del seu cos i que va ser traslladat a l'Hospital de Getafe amb pronòstic reservat.

També va cremar un camió i un contenidor, però el foc no va afectar la nau ni altres espais en una zona on hi ha diversos polígons industrials, que van ser desallotjats, així com l'hotel Ciutat de Fuenlabrada. A més, va tallar-se el trànsit a la carretera M-506.

Fins al lloc dels fets van desplaçar-se 12 dotacions de Bombers de la Comunitat de Madrid i quatre de Fuenlabrada, que van demanar la col·laboració dels primers davant l'envergadura de l'incendi.

El vent va desplaçar el núvol tòxic generat, encara que ja dissipat, cap a la zona sud-oest, per la qual cosa, com a mesura de precaució, el 112 va enviar un avís massiu als ciutadans dels municipis madrilenys de Griñón, Humanes i Moraleja de Enmedio perquè no sortissin dels seus habitatges, on van estar confinats més de cinc hores.

Els veïns van rebre l'alerta per l'aplicació My112, xarxes socials i telèfons fixos, tot i que molts d'ells no van fer cas a les recomanacions de romandre en els seus habitatges i tancar portes i finestres.

Com la Belén, a qui va trucar una amiga per traslladar-li les indicacions dels serveis d'emergències, però que no va portar a terme perquè «havia de sortir al carrer».

Una cosa similar li va passar a la Vanessa, però ella perquè havia d'anar a treballar. «Quan no hi ha més remei has de sortir», va dir, i alhora va comentar que no van sentir l'olor des Humanes, però sí «una mica de picor de coll».

A les tres de la tarda, el 112 va aixecar l'avís de confinament, per la qual cosa ja no calia que els veïns haguessin de seguir confinats a casa seva.