El president del Partit Demòcrata (PDeCAT), Artur Mas, ha assegurat que la participació de l'1-O ha de ser "netament superior" a la del 9-N per tal que hi hagi un mandat clar per a aplicar-ne el resultat. Així s'ha expressat aquest dilluns al vespre en una entrevista al programa 'El balcó' de la Cadena SER on ha advertit que si, en canvi, la participació del referèndum és "molt baixa" o hi guanya el 'no', "és evident que el tema sobiranista quedarà aparcat durant una bona temporada". D'altra banda, l'expresident de la Generalitat també ha afirmat que una gran mobilització acompanyada d'una alta participació farà "obrir els ulls" a Europa i al món, de cara al reconeixement de la República, en cas d'una victòria del 'sí'.

Mas ha rebutjat establir una xifra concreta de participació, però s'ha mostrat convençut que aquesta serà alta i que, a més, guanyarà l'opció independentista. "No puc opinar sobre què farà el govern espanyol, però puc dir que l'1-O canviarà la situació del país, en un sentit o un altre", ha afegit el president del PDeCAT. En aquest sentit, Mas ha garantit que si l'Estat es nega a negociar l'aplicació del resultat d'una hipotètica victòria del 'sí' al referèndum "no s'aturarà el procés". "Si hi ha bloqueig total no s'aturaran les decisions que es prenguin a Catalunya", ha subratllat. Així, Mas també ha afegit que si es prenen "decisions unilaterals" a no serà per voluntat pròpia, sinó per "absència" de diàleg i de negociació amb un Estat que ho rebutja. És en aquesta línia que ha reiterat que l'endemà de l'1-O s'han d'obrir negociacions tant amb Madrid com amb Brussel·les.

D'altra banda, l'expresident de la Generalitat ha manifestat que durant la campanya tindrà el paper que se li demani, per poder "ajudar" però "sense protagonismes". Mas, que ha insistit que no té discrepàncies amb el president del Govern, Carles Puigdemont, ha advertit que la implementació del resultat de l'1-O no es podrà fer en un sol dia. Així, ha recordat que a Escòcia es va marcar un termini de 18 mesos entre el referèndum del 18 de setembre de 2014 i la implementació de la independència, si hagués guanyat el 'sí'. El president del PDeCAT no ha volgut marcar uns mesos concrets per a Catalunya, però ha deixat clar que "en un sol dia no es construeix la independència, però en un sol dia sí que es guanya, i això sí que és l'1-O", ha conclòs.

Mas ha explicat que ara mateix no hi ha cap via de diàleg entre el Govern i l'Estat, tot i la voluntat constant de la Generalitat de negociar amb el govern espanyol. Finalment, l'expresident també ha assegurat que no li agradaria ser candidat del PDeCAT a unes futures eleccions, fossin autonòmiques o constituents, tot i que ha deixat la porta oberta a tenir un càrrec de "president representatiu", en el marc d'un Estat propi.