La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va afirmar ahir en una entrevista que si el govern de l'estat llança una «ofensiva» per retirar urnes o impedir que obrin els col·legis electorals l'1 d'octubre s'haurà de «mobilitzar els ciutadans perquè això no passi» i pugui celebrar-se el referèndum amb normalitat en tots els municipis del país.

En declaracions a Efe, Rovira va destacar que «serà importantíssim» que hi hagi «la màxima complicitat i coordinació entre institucions polítiques i moviment cívic organitzat» per poder fer realitat el referèndum sobiranista que preveu convocar el Govern de Catalunya per a l'1-O, malgrat el veto estatal.

«Si l'estat o els seus instruments ataquen de forma directa els elements essencials del referèndum, com les urnes, els col·legis o els coordinadors electorals, llavors caldrà reaccionar. En aquesta reacció hi hauran de ser les institucions polítiques, però també els ciutadans de Catalunya», va remarcar.

Rovira va fer una crida als catalans a protegir «entre tots» el propi «dret a decidir», per la qual cosa si l'estat intenta impedir la votació de l'1-O «la ciutadania haurà de reaccionar d'alguna manera».

«Si hi hagués una ofensiva del govern espanyol per retirar urnes, llavors evidentment mobilitzarem els ciutadans perquè això no passi i perquè el govern de la Generalitat i l'administració electoral constituïda puguin garantir que els col·legis electorals obrin amb normalitat», va insistir.

Tot i això, Rovira va preguntar-se «com s'ho faran per retirar les urnes» i «sota quina llei prohibiran que a Catalunya es posin unes urnes per votar».

Segons la portaveu parlamentària de Junts pel Sí, el Tribunal Constitucional, que ja està «deslegitimat» segons el seu parer perquè ha estat «utilitzat com a arma política en contra de tot el què el Parlament aprova per millorar la qualitat de vida» dels catalans, «no és competent per dir si Catalunya té dret a l'autodeterminació o si ho estem regulant correctament».