La vicepresidenta del govern central, Soraya Saénz de Santamaría, assegura que si la Generalitat tingués les urnes a punt per a l'1 d'octubre "ja s'encarregarien les autoritats corresponents d'impedir que es posessin", però evita concretar com s'actuarà, perquè "un govern no anuncia, un govern actua".

Sáenz de Santamaría, en una entrevista a la SER, ha assegurat que l'1 d'octubre no es repetirà el que va passar el 9-N perquè no hi haurà urnes ni, per tant, cues davant els llocs en què es pretenguessin ubicar. En demanar-li en detall a quina força recorrerà el govern per impedir la col·locació de les urnes, ha explicat que "a la força que dóna l'Estat de Dret", ja que ha precisat que són moltes les mesures que s'aniran aplicant pas a pas.

"Però no li explicaré a Puigdemont què faré per retirar les urnes. És millor que l'estratègia quedi en un lloc segur", ha subratllat abans d'insistir que tots els escenaris estan "previstos i dissenyats" i s'actuarà " amb proporcionalitat però amb fermesa "davant del 'nyap' que pretén tirar endavant la Generalitat. Sáenz de Santamaría ha demanat a Puigdemont que "si està disposat a tirar-se pel precipici, no arrossegui ni a funcionaris ni a ningú que no tingui per què participar en aquesta il·legalitat".

Davant l'anunci de diversos dirigents independentistes que els catalans sortiran al carrer si s'impedeix el referèndum, la vicepresidenta considera que aquesta ja és una assumpció que la consulta no es celebrarà i els independentistes estan pensant en com "vendre millor "seu" fracàs ".

La vicepresidenta ha ratificat la intenció del govern de continuar mantenint una comunicació constant amb el PSOE i Ciutadans davant els passos que donarà davant de l'actitud dels independentistes. Però no creu que ara, enfront del que plantegen els socialistes, sigui el moment de crear al Congrés una subcomissió sobre la reforma de la Constitució perquè creu que al setembre tothom ha de centrar-se en el desafiament independentista. "A partir de l'octubre hi haurà molts debats sobre la taula", ha recalcat abans d'admetre que es pot parlar llavors de la subcomissió que planteja el PSOE així com d'altres assumptes com el finançament autonòmic.

En aquesta línia, ha insistit: "Anem junts en aquest mes i a partir del 2 d'octubre centrem-nos en moltes coses de les que haurem de parlar".

La firma, ''un honor''

El conseller de Presidència i portaveu de la Generalitat, Jordi Turull, ha assegurat avui que l'executiu català "en ple" signarà el decret de convocatòria del referèndum d'1 d'octubre, ja que "serà un honor" per als consellers, i ha reconegut, per altra banda, no saber "on són les urnes".

En declaracions a RNE, Turull ha explicat que "no és un secret que aquesta setmana hi haurà novetats perquè el referèndum és a la cantonada", en relació amb la probable aprovació al Parlament de les lleis del Referèndum i de Transitorietat Jurídica, les principals lleis de "ruptura".

Preguntat per si coneix on són les més de sis mil urnes que el President Carles Puigdemont va assegurar que la Generalitat ja té disponibles, Turull ha afirmat: "No sé on són les urnes. Li ho dic de veritat", ha admès, tot i que ha mostrat la seva "total confiança" en els encarregats d'aquesta qüestió.

"Al fons del mar, no -ha fet broma-. No puc concretar més, es concretarà quan es convoqui el referèndum. Però primer hem d'aprovar l'empara legal del referèndum i això depèn dels grups parlamentaris que han treballat el text (la llei del Referèndum) i és decisió de les pròximes hores i dies ".