La CUP ha assegurat que hi ha un acord polític amb JxSí perquè s'aprovin aquesta setmana tant la llei del referèndum com la de transitorietat jurídica. "És el que volem que passi, hi ha acord amb JxSí perquè passi i és el que estem determinats a fer que passi", ha declarat el diputat cupaire Benet Salellas. Salellas, en el marc d'una compareixença al Parlament amb el grup parlamentari en ple, ha insistit que els acords polítics "són clars" i que entenen les dues normes com un "mateix paquet" necessari "per fer que hi hagi referèndum i que sigui vinculant". De la seva banda, Anna Gabriel ha alertat el Govern que ells han fet tot el possible i que fer el referèndum con s'havia plantejat "està a les seves mans", insistint que les "amenaces" de l'Estat no poden ser "excusa" perquè no es faci. Per últim, Mireia Boya ha assegurat que només la Guàrdia Civil els podria "arrencar" del seu escó per evitar l'aprovació de les lleis i esperen que de la mateixa manera actuïn els membres de la Mesa.

Els deu diputats de la CUP han comparegut conjuntament a la sala de premsa del Parlament per enviar un missatge de "contundència i determinació" en una setmana en que, en paraules de Salellas, ha de garantir l'aprovació de les dues normes i de "tots els actes legislatius per donar cobertura al referèndum". Així, ha afirmat que tots els acords polítics entre les dues formacions han de "donar els seus fruits" aquesta setmana i han de supera les "intimidacions i amenaces" de l'Estat "a partir de la idea de desobediència i obediència i lleialtat als acords".

En concret sobre la llei de Transitorietat, Salellas ha defensat que és una "garantia de l'efectivitat" del referèndum de l'1-O i que ha de permetre implementar la república catalana si guanya el 'sí' i obrir un procés constituent.

El diputat ha explicat que han apostat perquè hi hagi dues lleis diferents sobre les quals es poden articular majories diferents. En aquest sentit, i sobre el fet que CUP i CSQP s'han ofert mà estesa els darrers dies sobre la norma que ha de emparar la consulta, ha dit que estan "a l'expectativa" que hi pugui haver la màxima majoria per tirar-la endavant. D'altra banda, ha dit que tenir por és "comprensible" perquè l'Estat l'està "alimentant" però ha dit que la CUP té una "determinació clara" de quin és l'objectiu final i creu que aquesta "ha d'existir en el conjunt del bloc independentista".

Hores d'ara però cap de les dues lleis no han estat admeses a tràmit per la Mesa, aspecte sobre el que la CUP no ha donat detalls. "Sabrem buscar la fórmula", ha dit Salellas, que també ha apuntat que al llarg de la setmana s'anirà "veient en quin moment es van concretant cadascuna de les iniciatives legislatives".Les "amenaces" de l'Estat no poden servir d'"excusa"

De la seva banda, Gabriel ha recordat que la CUP ha assumit "tràngols" com l'aprovació d'uns pressupostos "inaprovables" a priori per ells i que han fet "tot el que era possible" per garantir el referèndum. En aquesta línia, ha dit que votaran a favor de la llei del referèndum per tal que el Govern signi el decret de convocatòria i els ha alertat que l'Estat contestarà amb "amenaces, prohibicions i sancions" però això "no poden i no han de ser l'excusa perquè el referèndum no es faci".

Ha afegit que des de la CUP han treballant "incansablement" per fer que la logística del referèndum permeti que sigui vinculant i amb les màximes garanties possibles però ha recordat que la CUP no està al Govern i que, un cop fetes arribar totes les seves consideracions, està "a les mans" del Govern portar-ho a la pràctica.

Un cop signat el decret de convocatòria, els cupaires han reclamat que l'executiu de Carles Puigdemont hauria de ser "absolutament transparent" en l'explicació de tot l'operatiu per tal de teixir "complicitats" amb la societat i fer que aquesta se senti "còmplice i partícip".

Crida a la mobilització ciutadana

En aquesta línia de teixir complicitats socials, la CUP ha fet una crida a la mobilització ciutadana tant per defensar el referèndum davant les eventuals respostes de l'Estat per aturar-lo com per fer-ho possible amb les màximes garanties. Així, Salellas ha dit que és "imprescindible" que la mobilització comenci aquesta setmana i que vagi "escalfant-se in crescendo" fins l'1-O, on ha de culminar amb una forta participació.

La diputada Mireia Boya ha detallat que la CUP ha celebrat més de 150 actes pel 'sí' aquest estiu i que en té programats més d'un centenar més per aquests dies. "Ens ho deixarem tot per garantir que l'1-O es fa i guanya el 'sí'", ha declarat. Per a la CUP, la mobilització ha de defensar el referèndum "sense por". En ser preguntats si es farà una mobilització concreta si l'Estat actua contra la tramitació de les lleis, Gabriel ha considerat que no caldrà perquè és "de sentit comú" que una part de la població no acceptarà les mesures "punitives" de l'Estat.

Per últim, i en resposta a una pregunta sobre una eventual inhabilitació de la presidenta Carme Forcadell, Boya ha dit que els diputats de la CUP s'han compromès per mandat popular a ser diputats i que només entendrien que vingués la Guàrdia Civil a "arrencar-los" del seu escó per evitar que el ple acabés i s'aprovessin les iniciatives legislatives per dur a terme el referèndum. "Esperem que la Mesa faci el mateix, si ve la Guàrdia Civil estarem al seu costat", ha declarat.