Els Estats Units van advertir a l'ONU que «ha arribat el moment d'esgotar totes les vies diplomàtiques» amb Corea del Nord i va advocar per imposar «ràpidament» les sancions «el màxim de fortes possible» al règim de Pyongyang. En una reunió d'urgència celebrada pel Consell de Seguretat per analitzar la nova prova nuclear nord-coreana, l'ambaixadora dels EUA davant l'ONU, Nikki Haley, va criticar els 24 anys de «mesures a mitges i converses fallides» entre l'organisme i el país asiàtic.

«Aquesta crisi va més enllà de les Nacions Unides», va dir Haley, que va apuntar que els Estats Units consideraran els països que facin negocis amb Corea del Nord com ens que «presten ajuda a les temeràries i perilloses intencions nuclears» de Pyongyang. La frenètica activitat armamentística del règim de Kim Jong-un durant les últimes setmanes, en què ha fet un «ús abusiu de míssils i amenaces nuclears», segons la diplomàtica, mostra que «està demanant guerra».

Haley va assegurar que una guerra és «quelcom que els Estats Units no volen mai» i tampoc la volen ara, però va assenyalar que la «paciència del Govern no és il·limitada» i que defensarà els seus aliats i el seu territori.

Diumenge, després de confirmar-se que Pyongyang havia dut a terme el seu sisè assaig nuclear, suposadament amb una bomba d'hidrogen, el cap del Pentàgon, James Mattis, va indicar que hi hauria una «gran resposta militar» per part dels Estats Units davant amenaces al país o als seus aliats.

Per part seva, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va parlar per telèfon amb el president nord-americà, Donald Trump, i tots dos van advocar per que el Consell de Seguretat de l'ONU acordi amb urgència noves i més severes sancions contra Corea del Nord després del seu sisè assaig nuclear.

En un comunicat, l'Executiu germànic va explicar que Merkel va garantir a Trump que Alemanya defensarà a la Unió Europea l'aprovació també de sancions addicionals, amb l'objectiu de «dissuadir Corea del Nord de les seves violacions del dret internacional i arribar a una solució pacífica al conflicte».

Més pressió

La cancellera i el president nord-americà, va afegir el gabinet alemany, van coincidir en la necessitat que la comunitat internacional augmenti la seva pressió sobre el règim de Pyongyang. «Tots dos van estar d'acord en què la prova d'una bomba d'hidrogen suposa una nova i inacceptable escalada del règim nord-coreà», establia el comunicat.

Paral·lelament, l'ONU estudia una nova resolució contra Corea del Nord menys d'un mes després d'haver-li imposat les seves sancions més fortes fins a la data. El secretari general adjunt de l'ONU per a Assumptes Polítics, Jeffrey Feltman, va demanar una resposta «completa» davant la «perillosa provocació» nord-coreana, després que els Estats Units anunciessin que distribuirien un esborrany amb mesures addicionals.

Feltman va expressar l'alarma de la comunitat internacional davant l'últim assaig nuclear i va considerar que és «profundament desestabilitzador per a la seguretat regional i internacional».

Rússia va insistir que el contenciós nuclear a la península de Corea només es pot resoldre per la via política i va afirmar que per als Estats Units i altres països allunyats de la regió resulta fàcil parlar de guerra. «Està clar que als països que estan fora de la regió els resulta molt fàcil pronunciar la paraula guerra. Però els països que estan a la mateixa regió que Corea del Nord han de ser més savis i equilibrats», va assegurar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.