El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha garantit que la Fiscalia actuarà de manera "serena", però "tan ferma i enèrgica" com es requereixi, "davant la desraó dels qui se situen al marge de la llei", ja que davant seu "no caben cap vacil·lacions de classe".

Així ho ha dit en la seva intervenció en la cerimònia d'obertura de l'any Judicial celebrava al Tribunal Suprem, presidida pel Rei i que compta amb l'assistència del president d'aquest tribunal i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i del ministre de Justícia, Rafael Catalá.

A la part final del seu discurs, el primer que ha pronunciat en aquest acte com a fiscal general, Maza s'ha referit al procés independentista català sense mencionar-lo expressament, afirmant que "davant les vies de fet en les quals s'està incorrent per alguns, amb greu crebant de l'ordre constitucional, la Fiscalia ha seguit i seguirà actuant en defensa del nostre Estat democràtic".

"En èpoques convulses el nostre més segur agafador és la Llei" i per això la Fiscalia, ha dit, està obligada "a desplegar una defensa activa de l'Espanya constitucional", que serà tan ferma com calgui per preservar "aquesta pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols".

Maza ha insistit que, sota les ordres de la Fiscalia General, les fiscalies de l'Audiència Nacional, del Constitucional, del Tribunal de Comptes i de Catalunya, així com les provincials de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, "seguiran actuant amb celeritat i coherència" per garantir la convivència constitucional.

El fiscal general ha volgut "deixar clar" que en aquest moment que travessa Espanya la institució que comanda "no abriga cap dubte sobre les seves obligacions" en aquest sentit.

En el seu discurs, Maza també s'ha referit a la corrupció, un problema de "magnitud i complexitat" que disminueix la confiança dels ciutadans en les institucions i front al qual "el Ministeri Fiscal no tolera cap espai d'impunitat".

Maza ha criticat l'"injustificat qüestionament del treball i la imparcialitat" de la Fiscalia Anticorrupció, que "dirigeix les seves investigacions i acusacions quan té sospites ben fundades o evidències, sense atendre la identitat, posició, orientació política o social de les persones físiques o jurídiques investigades ni els càrrecs que ostenten o han ostentat".

Així, ha destacat que, segons les dades del CGPJ, fins al primer trimestre del 2017 hi havia 1.378 càrrecs públics investigats per corrupció i 399 condemnats en sentència ferma.

També ha tingut paraules per als "salvatges" atemptats de Catalunya: "Davant la barbàrie i la desraó absoluta, superant l'horror i l'avorriment, tots els qui compartim responsabilitats en l'aplicació de la Llei hem de perseverar amb tota energia, des del rigor i l'eficàcia, en la lluita contra aquest terrorisme gihadista, tan cruel i inhumà", ha afirmat.

Aquest és un fenomen que requereix d'investigacions "complexes i de gran dificultat jurídica" de les quals s'encarrega l'Audiència Nacional, un tribunal que, segons Maza, ha registrat un augment del 40% en les investigacions d'aquest tipus de terrorisme del 2015 a 2016.

El fiscal general també ha parlat de les reformes legals que, segons el seu parer, són encara necessàries, com la de la "venerable encara que també vetusta" Llei d'Enjudiciament Criminal en la línia que els fiscals portin el pes de la instrucció penal, per al que farà falta "una reordenació de les tasques de jutges i fiscals" que tindrà "efectes beneficiosos" per accelerar les investigacions.

Després de fer una defensa del principi jeràrquic de la Fiscalia, que permet "criteris uniformes i coherents" per dirigir la investigació penal a tot el territori nacional, Maza ha advocat també per canviar l'Estatut del Ministeri Fiscal per incrementar la seva "autonomia organitzativa".