Els delegats del govern colombià i de la guerrilla de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) han aconseguit un acord bilateral d'alto el foc que començarà el proper 1 d'octubre i que s'estendrà per 102 dies, va anunciar el president Juan Manuel Santos. L'acord «tindrà una vigència inicial de 102 dies, és a dir, arribarà fins al 12 de gener de l'any que ve i s'anirà renovant en la mesura que es compleixi i s'avanci en les negociacions sobre els altres punts», va explicar el cap de l'Estat colombià.

L'anunci es va fer només dos dies abans de l'arribada a Bogotà del papa Francesc, en una visita pastoral que també el portarà a Villavicencio, Medellín i Cartagena. Santos va recordar que l'anunci del cessament bilateral del foc amb l'ELN es concreta «exactament cinc anys després» de l'anunci marc amb les FARC que «va conduir a la pau amb aquesta organització guerrillera», avui desmobilitzada. Va detallar que es va aconseguir «després d'intenses negociacions que han desembocat aquesta matinada en un acord per declarar un cessament al foc i d'hostilitats bilateral amb l'ELN». Igualment va assegurar que la prioritat en aquest cessament del foc és «protegir els ciutadans».

L'acord estableix que l'escamot cessarà els segrestos, els atacs als oleoductes i altres hostilitats contra la població civil, i el Govern garantirà, entre altres punts, la suspensió de les accions militars contra l'ELN. «El Papa arriba en un moment únic de la nostra història, quan hem passat la pàgina d'un conflicte absurd i encarem amb il·lusió el futur», va afegir.