El president del PPC, Xavier García Albiol, ha dit al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al vicepresident, Oriol Junqueras, que la seva actitud és "la reacció del covard, del que no sap reconèixer l'error, del que no es capaç de rectificar i una sortida endavant del superb i l'irresponsable". En la seva intervenció en el debat de la proposició de llei del referèndum, el popular els ha acusat de voler portar a terme un "cop a la democràcia" i un "engany polític de primera magnitud". D'altra banda, ha assegurat que malgrat que aquest dimecres s'aprovi la norma, aquesta només tindrà "unes poques hores d'autocomplaença ja que el govern espanyol actuarà amb "contundència" i "intel·ligència" garantint que la consulta de l'1-O no se celebri.

Albiol ha assegurat que fins ara Catalunya havia estat referent en la transformacions polítiques i socials de l'Estat i s'havia caracteritzat per l'esperit del pacte i el seny, mentre que Puigdemont i Junqueras estan "destrossant el millor de la tradició" de Catalunya. "Gràcies a vostès s'ha esborrat la cara de més èxit com a societat moderna. Han convertit la institució de la Generalitat i el Parlament, i en temps rècord, en la versió més petita, més dèbil i amb menys reputació de les institucions europees", ha apuntat.

Per a Albiol, aquest dimecres s'ha escenificat la "pitjor crisi institucional" que viu Catalunya i l'Estat i ha alertat que és una "gravíssima irresponsabilitat voler situar Catalunya fora de l'estat de dret, de la llei i de les democràcies europees del segle XXI". S'ha tornat a dirigir a Puigdemont i Junqueras per assegura que no respecten els catalans ni estimen Catalunya perquè si així fos no voldrien "trencar en dos" el país i ha afegit: "Qui l'estima no la posa en ridícul i la desprestigia a ulls de totes les autoritats internacionals perquè saben perfectament que cap autoritat reconeixerà a qui provoca que salti pels aires l'ordenament jurídic i l'estat de dret".

A més, ha dit que els dos dirigents independentistes estan "corrent cap al precipici sense detenir-se a reflexionar" sobre els efectes que el projecte independentista pot tenir en la convivència i que es creuen "per sobre de la llei". D'altra banda, ha asseverat que mai hi ha hagut voluntat real de dialogar amb el govern espanyol ja que el seu significat de diàleg és "o referèndum per les bones o referèndum per les males".

"No se sortiran amb la seva"

Després de fer una anàlisi del que és segons ell la voluntat del Govern i de les forces independentistes, Albiol ha defensat que el govern espanyol no els deixarà portar a la pràctica aquests objectius. "No se sortiran amb la seva", ha dit, defensant que la sobirania nacional recau en el conjunt dels espanyols i que per això el govern espanyol no pot autoritzar un referèndum d'autoderminació d'un territori perquè és "antidemocràtic".

Per tot això, ha afirmat que la llei del referèndum "no entrarà en vigor mai" i que el referèndum "no se celebrarà perquè és un atac a la democràcia i la llibertat". Per aturar-ho, el govern espanyol defensarà "la llibertat enfront del totalitarisme" i ho farà "amb contundència, democràcia, proporcionalitat i intel·ligència". Ha afegit que aquesta resposta s'allunyarà del "nerviosisme" i la "crispació" que ha situat en les forces independentistes.

"Catalunya no és ni serà una república independent i garantirem el compliment de la llei tant aquí com al conjunt d'Espanya", ha defensat. En aquesta al·lusió a la legalitat, ha alertat també que tots aquells que tirin endavant amb el referèndum "han de tenir molt clar que patiran les conseqüències".