La presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell ha recusat aquest matí els magistrats del Tribunal Constitucional, als que acusa de falta d'imparcialitat. Amb aquest gest, la presidenta de la cambra busca paralitzar qualsevol recurs excepcional que pogués plantejar el tribunal en contra de la pròpia presidenta o contra la cambra catalana.

Minuts abans que s'iniciï el ple parlamentari en què les forces independentistes preveuen aprovar la llei del referèndum, Forcadell ha fet pública a través de Twitter la seva decisió.

Amb aquesta iniciativa, Forcadell pretén "paralitzar qualsevol procediment 'd'excepció' que pogués plantejar-se el TC cap al Parlament o les funcions de la presidenta", ha explicat la cambra catalana en un comunicat.

L'escrit, registrat aquest matí al TC, qualifica la reforma de la llei orgànica del Constitucional com una "reforma exprés de la Constitució" en la qual el dret de defensa està encara més restringit que en l'aplicació de l'Estat d'excepció.

Forcadell al·lega en l'escrit que no existeix en l'ordenament jurídic espanyol cap procediment que generi tanta "indefensió" com el que preveu la llei orgànica del TC.

L'aplicació de les atribucions sancionadores del TC, segons el seu parer, vulnera l'article 10 de la Declaració Universal dels Drets Humans, el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, el Conveni Europeu dels Drets Humans i la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, "en no comptar amb cap garantia processal d'un judici just".

L'escrit analitza la naturalesa "inèdita" del procediment d'execució de sentències que va instaurar la reforma de la llei orgànica del TC, que configura un "nou" Constitucional que "perd la seva suposada posició de neutralitat quan se li atorga potestat sancionadora i facultats d'execució de les seves pròpies resolucions".

Per això, Forcadell sol·licita poder ser part en un hipotètic procediment constitucional si és que es discuteixen mesures d'intervenció al Parlament o en les funcions de presidència del Parlament, amb l'objectiu de preservar el seu dret de defensa davant un procediment "que no té qualsevol garantia ni dret".

El Constitucional confirma que ha rebut l'escrit de la recusació

Fonts del Tribunal Constitucional han confirmat que han rebut l'escrit on la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, demana recusar els dotze magistrats de l'alt tribunal. Forcadell addueix "falta d'imparcialitat" de l'alt tribunal i fa el pas per intentar aturar "procediments d'excepció" que el TC pugui emprendre contra ella mateixa o d'altres membres de la cambra catalana després de l'admissió a tràmit a Llei del referèndum. Les mateixes fonts afirmen que l'escrit no s'ha presentat dins de cap causa concreta i que ja existeix un precedent de recusació dels dotze magistrats del tribunal. Afegeixen que, com que no hi ha possibilitat que d'altres magistrats decideixin per ells, haurà de ser el ple qui es pronunciï sobre la recusació. El Tribunal Constitucional té ple ordinari aquest mateix dimecres.