El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, van garantir ahir que fiscals i jutges actuaran amb fermesa en defensa de la llei davant els que pretenen vulnerar-la en el procés sobiranista. Tots dos van llançar aquests missatges en els seus discursos en la inauguració de l'any judicial, un acte presidit pel rei i al qual van assistir les principals autoritats judicials i el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Ni Lesmes ni Maza van esmentar expressament el referèndum però tots dos van defensar la unitat d'Espanya i l'obligació dels poders públics de defensar la Constitució davant «la desraó» -en paraules del fiscal- i les «voluntats inacceptables de ruptura», en les del president del Suprem.

En aquest context, José Manuel Maza va garantir que la Fiscalia actuarà de manera «serena», però «tan ferma i enèrgica» com es requereixi, «davant de la desraó dels que se situen al marge de la llei», davant la qual cosa «no hi pot haver vacil·lacions de cap classe». «Davant de les vies de fet en les quals estan incorrent alguns, amb greu trencament de l'ordre constitucional, la Fiscalia ha seguit i seguirà actuant en defensa del nostre Estat democràtic», va dir en el discurs, el primer en aquest acte com a fiscal general.

Per això, va assegurar que totes les fiscalies, incloses la de Catalunya i les quatre provincials, actuaran «amb celeritat i coherència» a les ordres de la Fiscalia General per preservar l'ordre constitucional i «aquesta pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols».

També el president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial va subratllar que la carta magna -amb el dret europeu i la legalitat internacional- és un dels «pilars» de l'estat de dret i garanteix la «preservació de la convivència allà on existeixen diferències que es consideren insalvables». Lesmes va contraposar aquesta interpretació de la Constitució amb el que entén que fa el Govern de la Generalitat.

El president del TS va criticar les «voluntats unilaterals» que només aposten per «la ruptura o la separació», que són «inacceptables» i «només violenten la democràcia, ja que cap principi democràtic pot emparar ni legitimar que una part disposi sobre el tot». En aquest context, va llançar un missatge clar als servidors públics que puguin veure's afectats pels esdeveniments en aquest procés: «Ningú no patirà per complir la llei».

Va garantir que els jutges empararan els servidors públics que s'encarreguin de fer complir la llei, siguin de la classe que siguin, a «qualsevol part» d'Espanya. «Com a jutges, avui més que mai, ens correspon custodiar sense ambigüitats la Constitució i la llei», va recalcar, després d'assenyalar que la unitat d'Espanya és un «mandat jurídic directe» d'«inexcusable compliment» per a tots els poders de l'Estat.