El secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, va assegurar ahir que Catalunya «no traurà el Codi Penal», com assegura que fa el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i «no ficarà la gent a la presó» si hi ha contribuents que no liquiden els seus impostos davant l'administració catalana un cop declarada la independència.

En una entrevista a RAC1, Salvadó va contestar així preguntes sobre quina serà l'actitud d'una eventual Catalunya independent si es dóna el cas de ciutadans que decideixen no pagar els seus impostos a la hisenda catalana i ho fan davant l'administració estatal.

«No traurem el Codi Penal ni ficarem la gent a la presó com ahir va dir Montoro. No anirem per aquí perquè no és el nostre model. Les incerteses que es produeixin en el procés de transició les hem de resoldre de govern a govern. No hem de traslladar els problemes als ciutadans», va assenyalar.

El ministeri d'Hisenda va recordar dilluns el deure dels contribuents de liquidar els impostos davant l'administració competent i va advertir que fer-ho indegudament davant l'Agència Tributària Catalana pot implicar sancions i fins i tot ser constitutiu d'un delicte penal.

Malgrat insistir que el Govern català, en cas d'independència, no aplicarà el Codi Penal en un primer moment, Salvadó sí que va admetre que l'administració tributària catalana s'encarregarà de la recaptació executiva dels impostos i que això implica també, en el cas d'impagaments, la posada en marxa de processos sancionadors com l'embargament. Segons el parer de Salvadó, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, «s'equivoca esgrimint maneres que no són del segle XXI».

«Si anem a la república catalana, afrontarem els problemes des del diàleg i el debat, no des del Codi Penal. Quan ho determini el Parlament, la hisenda catalana estarà preparada, però sense recór-rer a vèncer i imposar, sense sancionar i portar els ciutadans a la presó», va insistir.

Respecte al debat sobre les dades fiscals dels catalans, Salvador va assegurar que les rellevants del moment actual, com les cotitzacions a la Seguretat Social i l'IPRF, les tenen les empreses i seran les que hauran de lliurar-les a les autoritats competents, mentre que les dades històriques les tenen els ciutadans i confia en el fet que siguin ells els que les transmetin.

Per la seva banda, el conseller de la Presidència de la Generalitat, Jordi Turull, va respondre al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que si Catalunya es proclama un estat independent, la seva incidència serà igual que «qualsevol ministre tercer amic i estimat» perquè hi haurà una normativa catalana.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller Turull va instar el ministre Montoro a dir quin article penalitza tributar els impostos estatals davant l'administració catalana i va defensar que, amb la posada en marxa de la finestreta única, el dret administratiu permet que qualsevol ciutadà pugui pagar tots els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya i després és obligació de l'administració catalana traslladar-los a la hisenda espanyola.