El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, ha intervingut aquest dimecres al vespre en el debat de la llei del referèndum acusant els independentistes d´estar "erosionant les institucions catalanes". Segons els socialista, la "tria errònia d´estratègies i instruments" que han fet JxSí i la CUP en tot aquest procés ha posat Catalunya en una situació difícil. És per això que ha alertat "del risc d´una etapa de desànim i desconcert" provocat per la "frustració" que asseguren que fomenten els moviments dels independentistes. A més, Iceta albira que si JxSí, la CUP i el Govern mantenen el rumb, es produirà "un mal profund i durador" en les institucions i la confiança dels ciutadans en les mateixes.

"Correm el risc d´endinsar-nos en etapa de desànim i desconcert. Han creat expectatives no fonamentades. Quan portem de procés? Cinc, set anys? No ha estat un gran avenç. La fixació d´objectius equivocats ha comportat una tria errònia d´estratègies i d´instruments que fan que correm el risc de perpetuar un moviment immòbil. Això deteriora les institucions i el mal pot ser profund i durador". Amb aquestes contundents paraules ha volgut Iceta avisar els independentistes del perjudici que creu que estan provocant amb el tràmit i aprovació de la llei del referèndum a la que el PSC s´oposa.

I és que Iceta ha reiterat que Catalunya "no pot exercir així el dret a l´autodeterminació i la pretensió d´emparar el referèndum en el dret internacional és maldestre o ingenu". Per al socialista, els independentistes, amb aquesta llei de l´1-O, "pretenen acabar en un dia amb una relació de cinc segles, i convocar un referèndum organitzat en tres setmanes, amb urnes amagades i amb despeses sufragades d´amagat o amb aportacions externes".

"Ni volem ni podem avalar un procés il·legal i sense garanties", ha reblat, tot afegint que el procés de "deteriorament de les institucions" que creu que estan provocant "és una vergonya". "No en el nostre nom, no en la nostra presència", ha conclòs en dir que els socialistes retiraven la seva esmena i anunciava que sortirien de l´hemicicle durant la votació.