El premi Nobel de la pau Ahmed Galai va avalar ahir l'1 d'octubre i va fer una crida al govern espanyol per tal de negociar el referèndum, perquè les urnes «mai haurien de ser considerades un problema ni la causa d'un conflicte», sinó la «solució civilitzada i democràtica dels conflictes, i l'1 d'octubre no n'hauria de ser una excepció»».

El President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va exhibir ahir el suport al referèndum d'Ahmed Galai, vicepresident de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans, una de les quatre organitzacions que formen el Quartet Nacional de Diàleg a Tunísia, guardonat el 2015 amb el premi Nobel de la pau.

Galai va donar suport al manifest «Let Catalans Vote» a favor del referèndum per decidir el futur de Catalunya, signat per unes cinquanta personalitats de tot el món, entre les quals cinc premis Nobel. Galai va fer una crida als governs espanyol i català a «treballar conjuntament» perquè els catalans puguin decidir el seu futur polític i negociar «de bona fe sobre la base del resultat», i va recordar els precedents del Quebec i Escòcia com la «millor forma per resoldre disputes internes legítimes». A més, la reivindicació «ferma» de Catalunya de celebrar un referèndum sobre la indepedència és el «resultat d'una llarga sèrie de desavinences» sobre «el grau d'autonomia cultural, política i financera», tot i «els intents que hi ha hagut d'arribar a una solució acceptable».

Per això, el premi Nobel va considerar, a títol personal, que l'1 d'octubre és la «millor oportunitat per defensar i preservar els principis democràtics i els valors de la pau en la recerca d'una solució dialogada al conflicte polític existent».