El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar ahir que un referèndum «mai pot ser qualificat d'estafa» perquè «l'estafa seria impedir la seva celebració», i va alertar que amb les «urnes mai es fa un cop d'estat», ja que un «cop d'estat seria prohibir-les».

Puigdemont va exhibir ahir el suport al referèndum del premi Nobel de la pau Ahmed Galai, vicepresident de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans, premiat el 2015 (vegeu desglossat).

Durant la seva intervenció a l'acte, celebrat al Palau de la Generalitat, Puigdemont va defensar que el referèndum que preveu convocar el Govern per a l'1 d'octubre no pot ser qualificat «mai d'estafa» ni de «cop d'estat».

«Amb les urnes mai es pot fer un cop d'estat. Un cop d'estat seria prohibir-les», va dir el President en clara resposta a les paraules del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Puigdemont va puntualitzar que un referèndum com el que desitja celebrar l'1 d'octubre a pesar del veto de l'Estat és «sinònim de democràcia a tot el món» i, en aquest sentit, va avisar l'Executiu del PP que «qualsevol intent d'impedir el referèndum per la via judicial o política està destinat al fracàs, perquè la democràcia és imparable».

El President de la Generalitat va reiterar així que el referèndum es farà l'1 d'octubre, amb «plena normalitat» i amb «totes les garanties homologables» a nivell internacional: «Creiem en la democràcia, i els problemes en democràcia es resolen votant per conèixer el desig majoritari dels catalans», perquè votar és la «millor de les eines», va esgrimir el cap de l'executiu català.

Per això, Puigdemont va assegurar que «estem lluny de ser un problema» quan el que fem és un «exercici democràtic» i, sobretot, en un món globalitzat com l'actual on la democràcia és un «valor a fomentar com a garantia de llibertat, de drets humans i de convivència».

Puigdemont, a més, va posar en valor que Catalunya sempre ha presentat les seves reivindicacions de «forma democràtica i pacífica, ha estat un exemple de convivència que ha superat totes les dificultats», va afegir el cap de l'executiu de la Generalitat.

Mas: cal més participació que el 9-N

L'expresident de la Generalitat Artur Mas va afirmar ahir que «la participació de l'1 d'octubre ha de ser netament superior a la del 9-N». En declaracions a la cadena SER Catalunya, l'expresident català va rebutjar fixar un límit mínim de participació per considerar vàlid el referèndum de l'1 d'octubre, ja que establir un mínim d'aquest tipus seria «un gran favor als que defensen boicotejar» la votació.