El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar ahir als catalans que l'1 d'octubre no participin en el «simulacre» de referèndum.

En un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, i preguntat per si l'Estat hauria de retirar les urnes, Sánchez es va limitar a dir que el que el Govern central ha de fer és «garantir la legalitat».

A la pregunta de què li sembla que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, estigui disposada a posar a disposició del referèndum dependències municipals, Sánchez s'hi va dirigir per dir-li que no es pot estar «amunt i avall, fora i dins, amb els que se'n volen anar i amb els que es volen quedar».

En política com en la vida, va dir Sánchez, «cal saber on s'està» sobretot en moments «transcendentals» com aquest.

El que sí que ha trobat a faltar Sánchez en aquest debat és que no es parli del «cost del no diàleg» entre Catalunya i el govern d'Espanya i va assegurar que es tracta d'un cost «d'enorme transcendència».

«No només es tracta d'un cost econòmic, també és emocional i sentimental», va precisar. I per això, va dir, «ens mereixem abordar una reforma del model territorial amb serietat, valentia i audàcia» per garantir a les pròximes generacions un model de convivència.

Sánchez també es va referir a unes declaracions de Carles Puigdemont equiparant la prohibició del referèndum a un cop d'estat. Segons el parer de Sánchez, «el senyor Puigdemont ha llegit poc sobre cops d'estat i poques constitucions» per plantejar el debat en aquests termes.

Sobre la reforma territorial i la proposta, feta dilluns, per crear una comissió d'avaluació del model autonòmic, va calcular que, dels 350 diputats, «300 podrien votar perfectament a favor d'aquest tipus de comissió».