El Tribunal de Comptes ha citat el pròxim 25 de setembre a Madrid onze exalts càrrecs del Govern català, entre ells l'expresident Artur Mas, per comunicar-los la fiança que hauran d'abonar per fer front a la despesa pública destinada a la consulta del 9-N, estimada en 5,12 milions d'euros.

Segons fonts pròximes als implicats, entre els citats també hi ha els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, tots ells inhabilitats, igual que Mas, per la consulta del 9-N, i també s'incorpora ara set càrrecs polítics i tècnics dels departaments de Presidència i Governació de la Generalitat.

En la llista s'inclouen l'exsecretari general de Presidència, Jordi Vilajoana, així com Lluís Bertran, Josefina Valls, dona de l'exconseller Jordi Baiget, que va abandonar el Govern precisament per por de perdre el seu patrimoni; Carolina Pardo, Jaume Domingo, Ignasi Genovés i Jordi Serra.

Fonts dels implicats van explicar a Efe que aquell dia se'ls comunicarà la quantia de la fiança i com es reparteix, atès que no tots els citats tenen el mateix grau de responsabilitat comptable.

Davant d'aquesta citació, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va acusar el govern central de fer un «salt qualitatiu en la seva estratègia desesperada de fomentar la por» per evitar un referèndum de l'1-O que és «inevitable», malgrat una última decisió del Tribunal de Comptes que «se salta l'estat de dret», va dir.

En una roda de premsa conjunta amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, després d'una reunió d'urgència en la qual també hi havia l'expresident de la Generalitat Artur Mas, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, Puigdemont va lligar l'«increment de les amenaces i agressions» de l'Estat al fet que aquesta setmana estigui previst que s'aprovi la llei del referèndum i el decret de convocatòria de l'1-O. Puigdemont, que va confirmar que aquesta setmana s'aprovarà la llei del referèndum i va asse-nyalar que el Govern ja està «preparat» per signar a continuació el decret de convocatòria, va expressar el seu «suport total» als afectats per la decisió.

«Si els toquen a ells, els toquen a tots», va afirmar Puigdemont, que va recalcar que en organitzar la consulta del 9-N «van actuar en nom del govern de Catalunya», i que «no és un atac a persones en concret, és un atac a tots aquells demòcrates que volen votar» l'1-O. Puigdemont va voler deixar clar que «no hi ha alternativa a votar: per més por que vulguin fabricar, no tindrem por. Per més traves que posin en aquests 25 dies que falten per fer el referèndum, res l'aturarà. L'1-O acabaran per convèncer aquella gent que té dubtes», va assegurar. La decisió del Tribunal de Comptes, que va qualificar com un més dels «òrgans polititzats» de l'Estat, «vulnera els procediments» previstos en interpretar de manera «tergiversadora» la normativa de les institucions i saltar-se «garanties fonamentals del dret de defensa».