Les eleccions del 27-S de fa dos anys van refermar el Pont de Vilomara com el municipi menys sobiranista del Bages: Ciutadans, el PSC i el PP hi van obtenir, tots tres junts, més vots que no pas la suma de les dues llistes independentistes, Junts pel Sí i la CUP. No és d'estranyar, doncs, que, ahir a la tarda, el debat del Parlament no fes ni fred ni calor en un dels bars més neuràlgics del poble, el 4 esquinas. A 3/4 de 5, els clients de l'establiment preferien veure al televisor la Vuelta a Espanya que no pas l'esbroncada parlamentària que s'estava produint a la Ciutadella.

El 4 esquinas reflecteix com ningú l'ànima socialista que tradicionalment ha tingut el poble: una foto de l'enyorat Evaristo de la Torre, històric alcalde que va morir fa deu anys en accident, presideix el bar, al costat de diverses imatges de Pasqual Maragall en la seva etapa de President.

«Jo estic totalment a favor del Partit Socialista en aquesta qüestió: el referèndum no es pot fer i el que cal és una reforma constitucional», deia en José Luis, militant del PSC. I, al seu costat, en Pere, li donava la raó: «Hi ha coses més importants que el referèndum de la independència. Això només interessa als quatre que governen. Jo no ho trobo bé».

El cambrer del bar, en Jelani, era qui tenia més ganes de parlar: «Jo no estic en contra d'un referèndum, però ha de ser pactat. Si no és legal, no pot ser», afirmava. Per explicar-se, posava el següent exemple: «Aquí, al Pont de Vilomara, si l'alcalde volgués fer una obra sense el vistiplau del secretari, ja podria dir el que volgués, l'alcalde! Qui té el poder real és el secretari. I, si diu que cal complir la llei, s'ha de fer. Doncs el mateix amb el referèndum».

Tot i així, ell creu que no es farà: «Aquí el que ha passat és que si uns tenen xuleria, els altres més. Però qui acabarà guanyant és l'estat, que és qui té les de guanyar, perquè té la llei del seu costat».

Mentre l'escoltava, un altre client, l'Antonio, va voler dir-hi la seva: «Jo he votat sempre el PSOE, però a les últimes eleccions vaig votar el PP. Jo crec en la democràcia. Si es volen canviar les lleis, s'ha de fer com marca la llei, i no així», deia mentre la Mari Carmen, al seu costat, afegia: «A mi no m'agrada la política i el dia 1 no aniré a votar».