Més de 560 alcaldes han signat al llarg d´aquest dijous al matí el decret de suport al referèndum convocat pel pròxim 1 d'octubre després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, hagin enviat aquest dimecres una carta als consistoris informant que es "comptarà" amb els locals que habitualment es fan servir com a centres de votació per tal de celebrar el referèndum.

En un comunicat, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) subratllen que aquest suport dels alcaldes al referèndum "és una demostració de compromís del món local" i "una mostra fermesa davant les constants amenaces del govern espanyol", que aquest dijous ha demanat per carta als ajuntaments que no cedeixin locals per a l'1-O.

En el document signat, els alcaldes manifesten el ple suport a la convocatòria i a complir les previsions que es concreten a la Llei del referèndum; donar compte d'aquesta resolució al ple de l'Ajuntament en la pròxima sessió, i comunicar aquesta resolució al Govern, a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Alguns alcaldes estan signant, des de primera hora, decrets per donar suport al referèndum. Són batlles del PDeCAT, ERC i CUP, i n'estan informant a través dels seus comptes de twitter. A la Catalunya Central, han liderat les firmes les capitals de comarca. Els alcaldes de Manresa, Berga, Igualada, Solsona, Moià i la Seu d'Urgell han fet públic el seu suport i han anunciat que garantiran locals per a les votacions.

Els pobles més petits de les comarques centrals també s'hi han unit. Santpedor, Gironella, Navàs, Piera, Guardiola de Berguedà, Sant Quirze Safaja, Súria o Sallent han signat el decret de la mà dels seus representants.

Puigdemont i Junqueras recorden als alcaldes que el Parlament va aprovar dimecres la Llei del Referèndum, que preveu que els ajuntaments posin a disposició de l'administració els locals de la seva titularitat que s'utilitzen com a centres de votació, tot i que la Generalitat també pot determinar espais alternatius.

La missiva apunta que el Parlament ja ha aprovat la Llei del Referèndum d'Autodeterminació i que el Govern ha signat el decret de convocatòria de l'1 d'octubre, així com el de normes complementàries per a la realització del mateix.

També recorda que l'article 3.2 de la citada normativa estableix un règim jurídic excepcional adreçat a regular i garantir el referèndum, i que l'article 29.2 concreta que "els ajuntaments posen a disposició de l'administració electoral del Govern els locals de la seva titularitat que s'utilitzen habitualment com a centres de votació". Així mateix, apunten que l'administració electoral del Govern pot determinar "locals alternatius per fer efectiu el dret de vot dels electors".

Així les coses, el president i el vicepresident s'adrecen als alcaldes per comunicar-los que la Generalitat "comptarà amb els locals que s'utilitzen habitualment als municipis com a centres de votació i que varen ésser emprats a les eleccions al Parlament celebrades el passat 27 de setembre del 2015".

Afegeixen que "la confirmació o la comunicació de les variacions que hi pugui haver en relació amb la disponibilitat dels locals s'ha de produir en el termini de 48 hores", i aporten un correu electrònic: coordinació.locals@gencat.cat. La missiva conclou agraint "anticipadament la col·laboració".