El president dels EUA, Donald Trump, va dir als joves indocumentats coneguts com a «somiadors» i protegits de la deportació pel programa recentment eliminat Daca que no han de preocupar-se pel seu estatus al llarg dels propers sis mesos, termini donat al Congrés per buscar una alternativa a aquest pla migratori. «Per als que estan preocupats pel seu estatus durant el període de 6 mesos, no hi ha res de què preocupar-se. Cap acció!», va escriure Trump al seu compte de Twitter.

El mandatari va donar a entendre així que el seu govern no prendrà cap mesura o acció contra els beneficiaris del Daca en el termini de sis mesos que ha donat al Congrés per buscar una alternativa legislativa a aquest programa migratori, promulgat per ordre executiva el 2012 pel llavors president Barack Obama.

El tuit de Trump va arribar poc després d'una conversa telefònica en què la líder dels demòcrates a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va demanar expressament al mandatari que prometés als somiadors beneficiats pel Daca que no serien expulsats del país d'aquí a sis mesos.

Gràcies al Daca, 800.000 joves indocumentats han pogut frenar la seva deportació, obtenir un permís temporal de treball i, en alguns estats, una llicència de conduir. Dimarts, el govern de Trump va anunciar la fi del Daca, però la suspensió del programa no entrarà en vigor fins al 5 de març del 2018, període en el qual el Congrés, l'únic amb poder per canviar el sistema migratori als EUA, ha de trobar una solució per a regularitzar la situació dels joves indocumentats.

Per part seva, l'exassessor en cap de la Casa Blanca Steve Bannon considera que l'Església catòlica dóna suport a la immigració irregular «il·limitada» als Estats Units perquè la necessita per omplir els seus temples. «Necessiten els immigrants il·legals per omplir les esglésies. És obvi. Tenen un interès econòmic en la immigració il·legal il·limitada», va afirmar Bannon.