Catalunya ha celebrat aquest 11 de setembre una Diada especial, a les portes del referèndum convocat pel Parlament per a l'1 d'octubre i suspès pel Tribunal Constitucional. L'acte central ha estat la manifestació d'aquesta tarda a Barcelona, per a la qual s'han inscrit més de 450.000 persones i que segons la Guàrdia Urbana ha acollit un milió de manifestants. L'acte a la capital catalana ha tingut un ambient festiu i ha acabat amb parlaments a la Plaça de Catalunya.

21.40h - Més de 12.000 persones de l'esquerra independentista recorren el centre de Barcelona

Més de 12.000 persones de l'esquerra independentista s'han manifestat pel centre de Barcelona per defensar el referèndum d'autodterminació de l'1-O coincidint amb la celebració de la Diada. En un moment del recorregut els participants han cremat una bandera espanyola, una francesa i una de la Unió Europea i en acabar l'acte han estripat una fotografia del rei Felip VI. En aquest escenari, la diputada de la CUP, Anna Gabriel, ha assegurat que la formació que lidera "no té cap mena de por del que vingui de l'Estat", en referència a la possible aplicació de mesures cautelars per aturar el referèndum.

21.30h - El cap de setmana llarg de la Diada es tanca sense víctimes mortals a les carreteres

Cap persona ha mort a les carreteres catalanes aquest cap de setmana llarg de la diada de l'Onze de Setembre, segons el Servei Català de Trànsit (SCT). Pel que fa a la mobilitat, l'operació retorn cap a l'àrea metropolitana de Barcelona ha estat força esglaonada.

21.20h - El SEM ha atès unes trenta persones, totes lleus

La manifestació de la Diada s'ha desenvolupat sense cap incident destacable, segons han indicat els Mossos d'Esquadra. En aquest sentit, el cos policial ha agraït a través de Twitter la "col·laboració" i el "civisme" de tots els participants a la mobilització. D'altra banda, el SEM ha apuntat que fins a les set de la tarda ha atès una trentena de persones que han assistit a la manifestació, totes elles lleus, i la Creu Roja indica que ha fet 168 assistències. A tres quarts de nou del vespre Protecció Civil ha donat per tancada la prealerta del pla Procicat, que s'havia activat amb motiu de la mobilització.

20.50h - Finalitza la prealerta Procicat amb motiu de la Diada 2017

20.20h- Carles Puigdemont agraeix a la població la seva presència a la manifestació de Barcelona

20.05h - El govern espanyol assegura que ha estat "la menys nombrosa dels últims anys"

El govern espanyol ha tret pes a la manifestació de la Diada i han assegurat que ha estat "la menys nombrosa dels últims anys". Fonts de la Moncloa, a més, valoren que "la majoria dels catalans han renunciat a participar com a coartada d'un procés il·legal liderat pel sector més radical de la política". Les mateixes fonts no consideren que la imatge donada als carrers de Barcelona sigui una representació de la voluntat dels catalans perquè, segons apunten, "la societat catalana està representada al Parlament i no al carrer".

20.00h - Els Mossos d'Esquadra informen que no s'ha produït cap incident a la manifestació

19.50h - Forcadell: "Guanyi el 'sí' o el 'no, el poble haurà guanyat perquè haurà votat"

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha dit que no sap si el proper 1-O guanyarà el 'sí' o el 'no' però ha afegit que passi el que passi "el poble haurà guanyat perquè haurà votat". En declaracions als mitjans després de la manifestació de la Diada, la presidenta ha destacat que la Diada deixa clar que la gent el que reclama és poder "decidir el seu futur" i ha recordat que fa sis anys que "treballa" amb aquest objectiu i ara ja "ho té a tocar". Forcadell ha felicitat també els ciutadans per sortir per sisè any consecutiu al carrer "massivament" i fer-ho de manera "democràtica, pacífica i lúdica". "Som un poble a qui no ens importen els orígens, nila llengua que es parla, ni d'on venen i ni com pensen, l'únic que ens importa és construir un futur millor per a tots", ha declarat.

19.45h- Puigdemont manté que "fins al darrer minut hi ha temps per al diàleg" sobre el referèndum amb l´Estat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha considerat aquest dilluns a la tarda que, tot i estar a poques setmanes de l´1 d´octubre, el Govern encara manté la porta oberta a negociar amb l´Estat sobre el referèndum. "Fins al darrer minut hi ha temps per al diàleg. Si el govern espanyol vol asseure´s a negociar, podem parlar de tot", ha sentenciat. Tot i això, el president tem "que no serà possible, perquè malgrat les mostres que s´han fet, si això no els fa moure, és difícil canviar la seva lògica de pensament únic".

19.40h- Noves i espectaculars fotografies de la Diada a Barcelona

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

41

Concentració per la Diada 2017 a Barcelona

19.35h- El govern espanyol insisteix que farà "el que hagi de fer" per defensar la "legalitat" a Catalunya

El govern espanyol ha insistit aquest dilluns -coincidint amb la Diada- que "farà el que hagi de fer" per "defensar la legalitat, la unitat d´Espanya i l´estabilitat política". Així ho ha assegurat la ministra de Foment, Fátima Báñez, en el marc de la reunió de la Junta Directiva de la Confederació Empresarial de Madrid on ha afirmat "des del profund respecte que tenim a aquesta terra germana d´Espanya" -en referència a Catalunya" que "avui més que mai hem d´anar pel bon camí, la seguretat jurídica, la legalitat i l´estabilitat institucional".

19.30h - La manifestació s'acaba donant la benvinguda a la campanya pel sí a l'1-O

La manifestació de la Diada ha acabat donant la benvinguda a la campanya pel sí al referèndum de l'1 d'octubre. Unes pancartes gegants verticals s'han desplegat a la plaça de Catalunya on es podien llegir els lemes: 'Hola nou país', 'Hola Europa' i 'Hola República'. A més, els presentadors de l'acte, els actors Quim Masferrer i Marta Marco han fet una crida a participar en el primer acte unitari que donarà el tret de sortida de la campanya que se celebrarà dijous a la plaça Tarraco Arena de Tarragona.

19.25h- Jordi Cuixart, president d'Òmnium: "Som en una cruïlla històrica, o democràcia o repressió"

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, s'ha adreçat als manifestants de la 'Diada del Sí' concentrats a la Plaça Catalunya de Barcelona aquest dilluns per assegurar-los que el país es troba "en una cruïlla històrica". Ha afirmat que els catalans han de triar l'1 d'octubre entre "democràcia o repressió" o entre "acabar amb el règim del 78 o ser una autonomia intervinguda per les clavegueres de l'Estat".

19.05h - Finalitza l'acte a la Plaça de Catalunya

Es dona per acabada la manifestació a la Plaça de Catalunya de Barcelona i la gent abandona tranquil·lament els carrers de la ciutat.

19.00h- La Guàrdia Urbana de Barcelona xifra en 1 milió les persones a la Diada del Sí

18.53h - És el torn de l'Elèctrica Dharma

La Companyia Elèctrica Dharma fa ressonar 'La presó del rei de França' a la Plaça Catalunya mentre els assistents canten i ballen amb les banderes onejant al cel de Barcelona.

18.50h - El discurs de Jordi Sànchez, president de l'ANC

Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha dit aquest dilluns als que busquen "desesperadament" les urnes i les paperetes, en un missatge implícit a la Fiscalia i a la Guàrdia Civil, que les podran trobar l'1 d'octubre "a qualsevol col·legi electoral". Ha estat una de les afirmacions de Sànchez en un discurs en què també ha afirmat que amb la convocatòria del referèndum Catalunya s'ha declarat "insubmisa" i ha "desbordat" la legitimitat "dels que volen preservar la indivisible unitat de la pàtria". També ha fet una crida directa a "Arrimadas, Albiol, Iceta i Coscubiela" perquè no s'amaguin "darrere del debat parlamentari per defugir les urnes".

18.45h - Rovira tanca la porta a un ajornament del referèndum: "La nostra data es diu 1 d´octubre"

La secretària general d´ERC, Marta Rovira, ha volgut tancar la porta a que el referèndum es pugui ajornar si a última hora l´Estat fa una proposta per a una votació pactada, tal i com ha dit el president de l´ANC, Jordi Sánchez. "Sabem que el Govern, constituït en administració electoral, ho té tot preparat; és un Govern fort, celebra eleccions fa 30 anys i pot celebrar el referèndum perfectament. La nostra data es diu 1 d´octubre", ha sentenciat la republicana. Amb tot, Rovira manté que "si el govern espanyol o algú altre vol negociar, saben perfectament que mai ens hi hem negat al diàleg i la negociació", però ha avisat que els catalans "tenen una data i no poden esperar més per votar i decidir".

18.30h - Romeva, sobre l'1-O: "Això no ho atura res"

El conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat que el referèndum de l'1-O "no l'atura res". En declaracions als mitjans des de la Plaça de Catalunya, Romeva ha defensat que la voluntat de votar no és només del Govern sinó també de la gent, com ha dit que s'ha pogut veure en la manifestació de la Diada. El conseller ha destacat l'esperit "democràtic, pacífic i fins i tot festiu" de la manifestació, que ha afegit que és "fins i tot més" que en anteriors edicions. Ha afegit que això és així perquè "ara està a les mans de la gent decidir el futur" de Catalunya i la ciutadania el que ha fet ha estat sortir a reivindicar "allò que és normal el segle XXI arreu del món democràtic, que és votar". Per això, ha dit que la manifestació de la Diada d'enguany significa una "reafirmació" de la voluntat d'afrontar "definitivament" una solució per la via "pacífica i democràtica".

18.25h - El Berguedà fa sentir la seva veu a Barcelona

Més de 1.300 berguedans han participat a la celebració de la Diada a Barcelona d'enguany. Tot i que el nombre d'autocars que els pobles de la comarca han aconseguit omplir ha baixat en relació a d'altres convocatòries de 32 a 25 autocars, el tram assignat a la comarca s'ha omplert de gom a gom.

18.15h - Bagencs a la concentració de Barcelona

La manifestació ha acollit gent d'arreu de Catalunya. Les comarques centrals hi han estat molt ben representades. A continuació, una galeria de fotos amb bagencs a Barcelona.

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

80

Manresa i el Bages es mobilitzen per la Diada a Barcelona

18.05h - Acaba la manifestació i l'activitat es trasllada a la Plaça de Catalunya

Amb l'arribada de les quatre lones i la culminació del moviment d'una estelada gegant, la performance es dona per acabada l´acció passa a l'altre epicentre de la manifestació, la plaça Catalunya, on està previst que comencin els parlaments dels portaveus de les entitats des dels escenaris i el saxofonista Pep Poblet també interpretarà el 'Cant dels ocells' en homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils el passat 17 d'agost.

Un cop hagin acabat els parlaments començaran les actuacions fins a les set de la tarda aproximadament. La Companyia Elèctrica Dharma, els Amics de les Arts i l´Orfeó Català posaran música a la mobilització des de la plaça Catalunya.

18.00h - Les quatre pancartes ja són al punt central

Les quatre pancartes de la urna, el colom i els 'sí' han arribat a la cruïlla entre el Passeig de Gràcia i el carrer Aragó després de tres quarts d'hora. Les lones han avançat molt lentament per damunt els assistents, que s'han posat les samarretes de la Diada d'enguany tot i que molt d'ells ja la portaven posada. La darrera lona en arribar ha estat la del colom, a les 18h. Un cop les pancartes han confluït al centre ha quedat completat un enorme positiu fluorescent que simbolitza la democràcia i la llibertat amb la pancarta de l'urna al punt central i una gran estelada, que ha posat el punt i final a la manifestació.

17.47h - Les quatre lones encara no han arribat a la cruïlla

Les quatre lones de 16x16 metres que recorren els quatre eixos fins a arribar a la cruïlla entre el Passeig de Gràcia i el carrer Aragó encara circulen per sobre de la multitud.

17.40h - La manifestació deixa imatges impactants

17.35h - El groc florescent tenyeix la manifestació

El groc florescent de les samarretes de la Diada del 2017 ja tenyeixen la concentració després que a les 17.14h les pancartes han començat a avançar per damunt dels assistents. Des dels quatre extrems de la concentració s'han desplegat quatre lones de 16x16 metres que recorren els quatre eixos del signe de suma fins a acabar al punt central, a la cruïlla entre el Passeig de Gràcia i el carrer Aragó. Les lones, on hi ha inscrites una urnes, un colom de la pau i dos 'sí', són transportades per quatre fileres de voluntaris i al seu pas els assistents es posen la samarreta de la Diada d'enguany, de manera que el groc florescent és l'estela que acompanya les pancartes fins al punt de confluència. Un cop les pancartes hagin arribat al centre, a les 17.40h aproximadament, es veurà un enorme positiu fluorescent des del cel.

17.20h - El significat de les quatre lones

Les quatre lones, una amb el símbol d'una urna, una altra amb un colom i la inscripció 'Pau i llibertat', i les altres dues amb la paraula 'Sí', han començat a córrer per sobre de la gent a les 17.14 h amb l'objectiu d'arribar al punt central de la cruïlla, entre el Passeig de Gràcia i el carrer Aragó. La creu simbolitza, segons els organitzadors, "un immens signe Més" com a reflex de "totes les oportunitats del nou estat en forma de república que ens espera a les paperetes del referèndum".

17.14h - Les quatre lones ja es mouen per sobre de la marea humana

Arriba el moment culminant de l'acte central a Barcelona. A les 17.14h les pancartes ja circulen pels quatre trams de la manifestació. Totes quatre confluiran en un signe positiu.

17.10h - Els Amics de les Arts i l'Orfeo Català han interpretat "Louisiana"

El grup de música català els Amics de les Arts i l'Orfeo Català han interpretat "Louisiana" des de la Plaça de Catalunya.

17.00h - Minut de silenci en record de les víctimes de l'atemptat de Barcelona

Comença l'acte central de la manifestació a Barcelona amb un minut de silenci en record de les víctimes de l'atemptat de Barcelona del passat 17 d'agost. Un cop finalitzat el minut de silenci, s'ha interpretat l'himne nacional de Catalunya.

16.55h - Puigdemont i Junqueres ja són a la Plaça Catalunya

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat d'Oriol Junqueres, arriben a la fila 0 de la manifestació. La gentada ha respectat

16.50h - Tanquen la sortida del Metro de Plaça Catalunya amb Passeig de Gràcia per afluència de gent

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha indicat cap a dos quarts de cinc de la tarda la sortida del Metro de Plaça Catalunya amb Passeig de Gràcia ha quedat tancada a causa de la nombrosa afluència d'usuaris que utilitzen aquest mitjà de transport per adreçar-se a la manifestació de la Diada que ha de començar a les 17.14 h. D'altra banda, per indicació també de la Guàrdia Urbana, les línies d'autobús que circulen per l'Avinguda Diagonal, banda Besòs, han quedat limitades a la Plaça Mossèn Jacint Verdaguer. També han quedat limitades les línies de bus al carrer Urgell, a la banda Llobregat, i al carrer Nàpols, a la banda Besòs.

16.45h - La concentració de Barcelona, en imatges

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

41

Concentració per la Diada 2017 a Barcelona

16.30h - El centre de Barcelona s'omple a una hora de l'inici de la manifestació

A una hora de l'inici de la manifestació de la 'Diada del Sí', milers de persones omplen la confluència del Passeig de Gràcia amb el carrer Aragó formant un signe de suma (+) coincidint amb la campanya pel 'sí' a la independència de cara al referèndum de l'1 d'octubre. La cruïlla entre dos dels principals carrers de la ciutat de Barcelona és una amalgama de colors, on sobresurten les estelades i les senyeres, moltes penjades al coll com a capa.

16.15h - Colau no participarà aquest any en la manifestació de la Diada

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no participarà aquest any en la manifestació de les entitats sobiranistes amb motiu de la Diada, a diferència de l'any passat. El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, sí que hi anirà.

15.55 h - Els trams es comencen a omplir

La gent concentrada a Barcelona comença a omplir els diferents trams de la manifestació. L'acte central tindrà lloc a les 17.14h. En la següent imatge, voluntaris de la comarca del Solsonès.

15.35 h - Puigdemont creu que avui es demostrarà que el procés no el pot "menar ni ordenar" cap home, partit ni institució sola

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que aquesta Diada es tornarà a demostrar que el procés no el pot "menar ni ordenar cap home sol, ni cap partit, ni cap institució". "És la força de la gent", ha destacat aquest dilluns a través del seu compte de Twitter. Puigdemont ha desitjat "bona Diada nacional a tothom". "Gaudim-la com sempre, cadascú com bonament li plagui, en companyia de la gent que estima", ha piulat.

14.29 h - Centenars d'autocars arriben a Barcelona

La munió de persones inscrita a la gran manifestació organitzada per Assembla Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural aquest 11 de setembre mica en mica omple ja els principals carrers del centre de Barcelona. Poc després del migdia, centenars d'autocars han accedit a la ciutat plens a vessar de manifestants equipats amb senyeres, estelades i samarretes de l'ANC i de mobilitzacions d'anys anteriors.

14.17 h - Accident a l'A-2, al Bruc, direcció Barcelona

Un accident entre quatre cotxes ha causat aquest dilluns al migdia cues de vuit quilòmetres de llargada a l'autovia A-2, al Bruc, en sentit Barcelona, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. A l'embús s'hi han vist atrapats nombrosos vehicles que anaven a la manifestació de la Diada a Barcelona.

14.07 h - Joaquim Forn visita Sallent

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha considerat a Sallent que el moment que es viu a Catalunya és "històric" i ha fet una crida perquè la ciutadania es mobilitzi, en entendre que ara "és el moment de la gent". Al costat de l'alcalde de Sallent, David Saldoni, en un acte de celebració de la Diada, Forn ha indicat: "els polítics hem fet la feina que ens tocava, ara el que fa falta és una gran mobilització del nostre país, de la ciutadania", segons un comunicat fet públic per la conselleria.

13.45 h - El PSC de Manresa celebra la Diada a Navarcles

El Grup Municipal Socialista a l´Ajuntament de Manresa no ha participat a l´acte institucional de la Diada a la capital del Bages perquè l´acte ha estat presidit per l´estelada que oneja a la plaça 11 de Setembre. Així es va decidir en un acord de ple el 2013.

13.25 h - Primeres retencions als accessos de Barcelona

Algunes de les principals vies d'accés cap al centre de Barcelona, on aquesta tarda se celebra la manifestació de l'onze de Setembre, comencen a presentar retencions destacades, segons el Servei Català de Trànsit. Destaquen els set quilòmetres a la B-23, d'Esplugues de Llobregat en sentit Barcelona; seguit dels cinc quilòmetres a la C-17 i a la C-33 i els quatre de la C-58, en els tres casos a Montcada i Reixac en sentit cap a la capital catalana. A més, el carril VAO es troba obert per a tots els vehicles, excepte els camions. Pel que fa als accessos del sud de la ciutat, hi ha tres quilòmetres de congestió a l'A-2, a Sant Vicenç dels Horts, en sentit Barcelona, segons el Servei Català de Trànsit. D'altra banda, no consten complicacions a les rondes de Dalt i Litoral.

12.59 h - Els autobusos de Manresa s'omplen per anar a Barcelona

Ambient distès a l'estació d'autobusos de Manresa on s'han trobat aquells que van a la manifestació amb els busos organitzats per ANC i Òmnium. Després d'una reunió amb conductors i la taula organització, els autocars s'han començat a omplir.

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

80

Manresa i el Bages es mobilitzen per la Diada a Barcelona

12.35 h - La posició del PNB

El Partit Nacionalista Basc (PNB) ha donat suport de nou al procés aquest 11 de setembre i ha acompanyat al Partit Demòcrata en l´ofrena floral al monument de Rafael Casanova. Segons el president de la formació basca, Andoni Ortuzar, el seu partit reconeix que "Catalunya és una nació" i, com a tal, "té drets polítics". També creu que el poble català "té dret a expressar la seva opinió i la seva decisió sobre el futur" i que les institucions catalanes "estan legitimades a cridar al seu poble a un referèndum". A l'acte ha coincidit amb Marc Castells, alcalde d'Igualada. Ortuzar ha explicat al batlle que té familiars vivint a la capital de l'Anoia.

12.21 h - Què diu la premsa internacional sobre la Diada?

Diversos mitjans internacionals avancen aquest dilluns que centenars de milers de persones sortiran al carrer per la Diada per donar suport a la independència de Catalunya. El 'Financial Times' destaca que la manifestació se celebra a només tres setmanes d'un referèndum "que amenaça d'abocar el país a una crisi" i explica que poder organitzar-lo físicament dependrà, en part, de la reacció de centenars d'alcaldes catalans, oficials de policia, funcionaris i voluntaris "que hauran de triar si s'arrisquen a mesures legals per ajudar". Per la seva banda, el britànic 'The Guardian' també fa referència a l'assistència prevista a la manifestació i assegura que tot i que es reuniran a tot Catalunya "per recordar una desastrosa derrota", en referència a la caiguda de Barcelona el 1714, "molts d'ells esperen que una victòria igualment transcendental no sigui massa llunyana".

12.03 h - Crits contra l'alcalde de Tarragona

L´alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha confirmat aquest dilluns que no cedirà espais municipals per a la celebració del referèndum de l´1 d´octubre. El batlle, que ha assegurat que ja s´ha adreçat al Govern amb una carta "molt respectuosa", ha justificat que les resolucions del Tribunal Constitucional no deixen "lloc a dubtes". L´alcalde s´hi ha referit després de l´acte institucional de la Diada a la ciutat, on desenes de persones han interromput el seu discurs mentre reclamaven poder votar. Desenes de persones han mostrat pancartes amb els lemes ´Volem votar´ i ´Votar és democràcia´, estelades i urnes de cartró, que alguns partits i entitats han dipositat a la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova.

11.46 h - Acte institucional a Manresa

La plaça 11 de setembre és l'escenari de l'ofrena floral que cada Diada celebra la capital del Bages. L'acte ha començat a les 11 del matí. L'alcalde Valentí Junyent, representants de grups municipals i membres d'entitats culturals i esportives han deixat rams al centre de la plaça. També s'ha cantat l'Himne Nacional de Catalunya, amb cantaires de diverses corals de Manresa, dirigides per Antoni Garriga, i el públic.

11.24 h - Declaracions d'Iceta

El secretari general del PSC, Miquel Iceta, ha valorat la Diada com "un motiu d´unitat" i que ha de servir per recordar que "Catalunya som tots i que el país és de tots". El dirigent socialista ha volgut criticar "aquells que volen dividir el país entre bons i dolents, botilflers i bons patriotes o súbdits i ciutadans". "Catalunya avança quan està unida i retrocedeix quan està dividia", ha sentenciat. Iceta ha posat el PSC com a garantia de "més autogovern" i un "millor finançament" per a Catalunya, que considera "capaç de contribuir a la transformació federal d´Espanya".

11.02 h - Acte institucional a Berga

Berga celebra l'ofrena floral al Monument de Rafael de Casanova. Les encarregades d'hissar l'estelada han estat membres de l'Associació de Dones del Berguedà, amb motiu del seu 20è aniversari i en representació de les entitats berguedanes. Seguidament, han començat les ofrenes.

10.55 h - Declaracions de Forcadell

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha fet una crida a viure la Diada "expressant els pensaments, sentiments i creences" i, sobretot, a "viure-la amb llibertat amb l´esperança d´un futur millor". Després de fer la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova, Forcadell ha aprofitat per negar que, com diuen algunes veus, aquest Onze de Setembre s´estigui vivint amb més tensió i hi hagi perill de conflicte social. "Això mai. El poble de Catalunya és absolutament democràtic, pacífic. Si es pensen que hi haurà tensió i crispació, no hi haurà. La gent és pacífica i democràtica. Valls en va ser una demostració", ha explicat.

10.29 h - Ofrena a la tomba d'Irla

La tradicional ofrena floral a la tomba del president Josep Irla Josep Irla a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) s'ha convertit en un clam de defensa del dret dels pobles a l'autodeterminació i a l'anhel de llibertat de Catalunya a les portes del referèndum de l'1 d'octubre. Generalitat, Diputació de Girona, Consell Comarcal i Ajuntament han fet una crida a poder exercir la democràcia recordant l'esperit de lluita i de defensa dels drets humans del president Irla.

10.04 h - Diada a Barcelona

La mobilització de la Diada al Passeig de Gràcia, cantonada amb el carrer Aragó, on hi haurà la fila zero, i a la Plaça Catalunya ja té tots els trams plens a poques hores de l'inici de la manifestació, segons la pàgina web de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha explicat aquest matí a RAC1 que la xifra d'inscrits ja era de 450.000. Consulta l'horari de la manifestació de la Diada a Barcelona.

9.44 h - La Catalunya Central a la Diada

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha mobilitzat a la Catalunya Central 172 autocars que traslladaran a la manifestació que té lloc avui a Barcelona prop de 9.000 persones. L'expedició més nombrosa serà la del Bages, amb 80 autobusos, el que equival 4.400 persones. La segona comarca de la Catalunya Central que hi desplaçarà més autobusos és l'Anoia, que n'envia 38, amb 1.700 persones.