Funcionaris del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) van notificar ahir personalment al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'admissió a tràmit de la querella contra ell pel referèndum, així com les resolucions en les quals el Constitucional (TC) va suspendre l'1-O. Segons va informar el TSJC, els funcionaris van reprendre el procés de notificacions de les resolucions del TC, que van iniciar divendres, i van comunicar a més en mà la decisió de l'alt tribunal català d'admetre a tràmit les querelles de la Fiscalia contra la mesa del Parlament i els membres del Govern.

Ahir al matí es va notificar personalment al President Carles Puigdemont i al conseller de Presidència de la Generalitat, Jordi Turull. Segons va explicar el mateix Turull, les notificacions es van produir just després de la reunió del Consell Executiu.

En canvi, no es va poder fer la notificació personal a la resta de consellers, segons va informar posteriorment el TSJC a través d'un comunicat. Turull també va recordar que en el cas de la querella de la Fiscalia, s'acusa els membres de l'executiu de malversació i, per tant, d'un delicte que pot comportar presó.

A Puigdemont i Turull se'ls va comunicar a més les resolucions del Tribunal Constitucional que van suspendre els decrets de convocatòria i organització del referèndum.

En concret, el TSJC veu indicis que els membres del Govern «haurien utilitzat arbitràriament» les seves «potestats» en convocar un referèndum d'independència que, a més, «incidirà en l'àmbit de la despesa pública». En una resolució, la sala civil i penal del TSJC argumenta els motius pels quals divendres de la setmana passada va acordar admetre a tràmit la querella que la Fiscalia va presentar contra Puigdemont i la resta de membres de l'executiu català pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació.

La sala civil i penal que va admetre la querella, formada per tres magistrats, sosté que hi ha indicis que els membres del Govern de la Generalitat van poder incórrer en un delicte de malversació, que comporta penes de presó, atès que els decrets pels quals es va convocar el referèndum «suposen a la vegada l'inici d'un procediment que incidirà en l'àmbit de la despesa pública», amb diverses partides pressupostàries per a despeses de processos electorals i de consultes.

Les notificacions a la mesa

El TSJC va notificar a la mesa del Parlament que el TC va suspendre la Llei del referèndum. La notificació va arribar a tots els membres de la mesa, a qui s'adverteix del «deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada». El TSJC va notificar als membres de la mesa querellats per la Fiscalia l'admissió a tràmit per part de l'alt tribunal de la querella. Són Carme Forcadell, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet.

La Fiscalia els atribuïa «desobediència greu comesa per autoritat pública», prevaricació i malversació. El TSJC veu fonamentats, «almenys, els tipus penals de desobediència i de prevaricació», però no es pronuncia sobre el de malversació. «S'imposa l'admissió a tràmit de la querella presentada pel ministeri Fiscal en valorar inicialment com a possible la comissió d'un delicte de desobediència i d'un delicte continuat de prevaricació (...), sense perjudici de qualssevol altres qualificacions jurídiques alternatives o concurrents, en ser les presents merament provisionals», diu l'acte.