El president del Parlament Europeu, l'italià Antonio Tajani, ha alertat que una hipotètica Catalunya independent "començaria de zero" amb la Unió Europea i els catalans deixarien automàticament de ser ciutadans europeus.

En una entrevista al Periódico de Catalunya, Tajani creu "difícil" que Catalunya pugui convertir-se en un país independent però en aquest cas té clar que quedaria automàticament fora de la UE i començaria de zero.

"Catalunya hauria de demanar negociar un acord comercial, l'accés al mercat interior... I llavors caldria veure com contestaria Europa. Espanya inclosa", avisa Tajani que recorda que el dret europeu és taxatiu en aquesta matèria i si una part d'un país surt d'aquell país, surt també de la UE.

Tajani reconeix que es pot estar a favor de la independència de Catalunya i reivindicar un acord per aconseguir-la, però allò que no es pot és "violentar la Constitució" perquè és la llei fonamental de qualsevol Estat: "aquestes són les regles".

A més, subratlla que els catalans que no desitgen la independència i que segons el seu parer són majoria, no són "ciutadans de segona" i cal respectar la seva opinió, igual que cal respectar la llibertat de premsa dels mitjans que s'han mostrat en contra del procés sobiranista.