Els Mossos d'Esquadra van habilitar ahir diversos controls antiterroristes a la xarxa viària catalana a causa d'un «alt grau d'alerta en l'àmbit europeu», cosa que va provocar, de nou, retencions al llarg del matí a cinc punts de les carreteres de Catalunya, principalment als accessos més importants de la ciutat de Barcelona.

Segons va informar el Servei Català de Trànsit, que atribueix aquestes retencions a la «regulació del trànsit», es van registrar diversos quilòmetres de cues a car-reteres de Barcelona, concretament a l'autopista AP-7 al seu pas per Martorell i la Roca del Vallès; a la C-32, a Sitges i la Llagosta, i a la C-16, per Sant Cugat.

Trànsit també va confirmar que existeix «un increment de controls policials» a les carreteres pel que fa a seguretat ciutadana a causa de l'alerta terrorista que s'ha rebut «a Europa».

De la seva banda, els Mossos d'Esquadra van explicar que aquests dispositius i controls no es deuen a circumstàncies especials, sinó que formen part del pla policial per al nivell 4 sobre 5 d'alerta terrorista a Espanya, i van demanar als ciutadans que segueixin les indicacions dels agents quan es trobin un dels controls.

Dimarts a la tarda la policia ja va portar a terme diversos controls a la xarxa viària, que també van ocasionar importants retencions. En aquest cas, també se'n van fer al peatge de Martorell, on les cues van arribar a ser de fins a 15 quilòmetres.

Els controls de dimarts a la tarda van coincidir amb una falsa amenaça terrorista a Barcelona. La presència d'una furgoneta sospitosa amb dos individus a dins aparcada a la cruïlla dels carrers Provença amb Sardenya de Barcelona va fer activar un dispositiu policial que va comportar talls de carrers, el desallotjament del temple i de comerços adjacents, i el confinament de veïns al voltant de la Sagrada Família. Els artificiers del grup dels Tedax van fer les comprovacions oportunes a l'entorn de la furgoneta i van confirmar que es tractava d'una falsa alarma. Els Mossos van demanar disculpes per les molèsties que ocasionen els controls i indiquen que són controls que es fan dins del dispositiu antiterrorista activat des dels atemptats a la revista satírica francesa Charlie Hebdo.

D'altra banda, tècnics del Museu d'Història de Barcelona (MUHMA) i l'Arxiu Municipal de Barcelona (AMB) van iniciar ahir la tasca de tractament i documentació dels objectes i documents que la ciutadania va dipositar en diferents punts de la Rambla en homenatge a les víctimes de l'atemptat del 17 d'agost.

Es calcula que en total s'han recollit 155 caixes amb uns 5.000 objectes i 27 capses de documents gràfics que, un cop tractats i triats, serviran per «construir una memòria dels fets tràgics del mes d'agost».

Segons el primer mostreig dels objectes recollits, els peluixos, amb el 75% del total, són els més abundants, seguit per joguines i objectes personals, entre d'altres. Pel que fa a les inscripcions, les més habituals són «no tinc por» i «tinc por al fanatisme». L'objectiu és posar el material seleccionat a disposició de la ciutadania a través de plataformes digitals coincidint amb el primer aniversari dels fets.