El Parlament de Catalunya, amb el suport de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP i en absència dels diputats de Ciutadans, el PSC i el PPC, ha aprovat aquest dimecres la llei del referèndum, per emparar la votació anunciada per a l'1 d'octubre, en un dels debats més tensos i maratonians de la història del Parlament.

La crònica en directe

21:32

El Parlament de Catalunya, amb el suport de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP i en absència dels diputats de Ciutadans, el PSC i el PPC, ha aprovat avui la llei del referèndum, per emparar la votació anunciada per l'1 de octubre

21:25

Surten de l'hemicicle es diputats del PP, PSC i Ciutadans abans de la votació.

21:12

Arrimadas: "Els grups de l'oposició representem més ciutadans i se'ls ha negat presentar un recurs al CGE".

20:47

Miquel Iceta: "Hi ha límits que no hauriem de sobrepassar".

Tres diputats de Podem i Nuet abandonen el ple perquè Coscubiela s'ha negat a repartir el temps d'intervenció. Fachin acusa el portaveu parlamentari de vetar la pluralitat del grup: "Podem veu coartada la seva capacitat d'enriquir la posició de CSQP"

20:32

Rabell afirma que el seu grup s'abstindrà.

20:26

Lluís Rabell: "El nostre grup parlamentari no pot avalar aquesta proposició de Llei, tot i haver defensat sempre un referèndum, fins i tot quan altres es burlaven."

20:26

Xavier García-Albiol: "Aquest referèndum no es celebrarà".

20:14

Xavier García-Albiol: "Els hi parlaré d' allò que no volen escoltar. Els hi parlaré d'Espanya".

20:00

Corominas: "Malgrat tot el que han fet els seus grups, avui votarem la llei del referèndum"

19:49

Torn de la CUP. Gabriel: "La CUP ha vingut a fer política i no parlamentarisme autonòmic".

19:48.

La Mesa del Parlament ha rebutjat aquesta tarda tramitar les esmenes a la totalitat presentades per tres grups de l'oposició (Ciutadans, PSC i CSQEP) a la Llei del Referèndum, a l'entendre que el ple de la cambra ja ha votat que només es puguin presentar esmenes a l'articulat.

19:40.

Comença el debat. El primer en parlar és el diputat no adscrit Germà Gordó.

19:35.

CS, PSC i PP continuen queixant-se i demanant torns de paraula per aturar el debat de les esmenes al ple.

19:30.

Després de dues hores i mitja d'aturada es reprèn el ple de la Llei del Referèndum.

19:15.

La Mesa del Parlament segueix reunida debatent les esmenes presentades pels grups parlamentaris.

18:50.

Els grups parlamentaris de JxSí i la CUP han presentat vuit esmenes a la llei del referèndum, la majoria sobre la Sindicatura Electoral, i també sobre el decret de convocatòria de l'1-O.

18:30.

El Govern reclama al Tribunal Constitucional la claredat, contundència i urgència més grans possibles en la seva resposta a les decisions del Parlament de Catalunya per salvaguardar l'autoritat del propi tribunal i la de l'Estat de Dret.

18:30.

Ja fa una hora i mitja que el ple està aturat.

18:00.

El Consell de Garanties Estatutàries ha emès un acord en resposta a les peticions que PSC i Cs havien fet per demanar-li dictamen sobre la Llei del referèndum. Remarca que el reglament estableix que és la Mesa del Parlament qui ha de tramitar la sol·licitud a petició dels grups parlamentaris.

17:15.

El debat sobre el format i la tramitació de les esmenes a la proposició de llei del Referèndum ha revifat la polèmica a l'hemicicle després de la sessió de control al Govern. Els portaveus parlamentaris de Cs i del PPC, Carlos Carrizosa, Santi Rodríguez i Alejandro Fernández, han posat sobre la taula que el ple no podia seguir amb el debat i la votació final de la proposició de Llei de l'1-O sense tenir "notificació" de les esmenes dels grups.

17:00.

Els grups de l'oposició segueixen insistint en poder presentar esmenes a la totalitat de la llei del referèndum. Forcadell ha convocat la mesa i la junta de Portaveus per valorar-ho. El Ple s'ha tornat a suspendre.

16:45.

L'oposició ha presentat esmenes a la totalitat de la Llei del referèndum. Carme Forcadell no les accepta i els dona uns minuts per reconvertir-les en esmenes a l'articulat. Tornen les discusions al Parlament.

16:30.

El President Carles Puigdemont segueix responent les preguntes de la sessió de control del Parlament.

15:10.

El ple ha acordar que es prorrogui el període d'esmenes a la proposició de Llei del referèndum fins després de la sessió de control que ha arrencat a la tarda al Parlament. Inicialment, la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha fixat dues hores -la proposta de JxSí i la CUP quan invocat el 81.3 per alterar l'ordre del dia. El grup parlamentari de Cs és qui ha demanat prorrogar el termini d'esmenes a la llei, cosa que l'hemicicle ha aprovat per assentiment.

14:30.

Sáenz de Santamaría anuncia que Mariano Rajoy ha ordenat ja a l'Advocacia de l'Estat que interposi un incident d'execució de sentència davant el Tribunal Constitucional que declari nuls i sense efecte els acords presos avui al Parlament i busqui els responsables penals.

14:15.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría qualifica en una compareixença davant la premsa d'"acte de força" les decisions del Parlament de Catalunya. "No he passat més vergonya democràtica en tota la meva vida política", assegura.

14:10.

Després de negar-s'hi diverses vegades, Forcadell suspèn finalment el ple durant una hora.

13:40.

Forcadell manté diversos picabaralles amb portaveus i diputats, entre ells el vicepresident segon, José María Espejo (C's), al qual en un principi no vol donar la paraula però que finalment intervé per parlar de les vulneracions del reglament.

Els grups de l'oposició demanen que se suspengui el ple per poder preparar les esmenes a la llei del referèndum.

13:30.

El líder del PSC, Miquel Iceta, anuncia que el seu partit presentarà de manera immediata un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional (TC) en considerar que la tramitació i aprovació de la Llei del referèndum suposa una "pèrdua" dels drets dels diputats del Parlament.

13:15.

Es reprèn la sessió plenària: el ple aprova per 72 vots a favor, 60 en contra i 3 abstencions alterar l'ordre del dia; també aprova amb els vots dels independentistes l'exempció dels tràmits parlamentaris per a aquesta llei.

13:00.

La Mesa del Parlament rebutja també la petició de reconsideració de Ciutadans sobre l'admissió a tràmit de la llei de referèndum.

12:30.

Mentrestant, el Govern anuncia que el president, Mariano Rajoy, promourà davant el Tribunal Constitucional (TC) un incident d'execució de sentència per paralitzar les decisions adoptades pel Parlament per convocar el referèndum de l'1 d'octubre.

12:25.

Després de rebutjar la Mesa les peticions de reconsideració del PSC -a la qual s'havia sumat la del PPC-, es reprèn el ple del Parlament, però només durant amb prou feines un minut.

La presidenta de la Cámara, Carme Forcadell, torna a interrompre la sessió després que el portaveu de Ciutadans present una altra petició de reconsideració que obliga a la Mesa a reunir-se de nou.

11:29.

El Butlletí Oficial del Parlament publica la Llei del referèndum després de ser admesa a tràmit; es deslliga una nova polèmica, en denunciar els grups de l'oposició que aquesta oficialització ha estat ordenada per Junts pel Sí i no pel secretari general de la cambra catalana.

11:00.

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, registren un escrit dirigit a la Mesa del Parlament en el qual alerten que la tramitació de les lleis de ruptura xoca amb les advertències del Tribunal Constitucional (TC).

11:26.

Ciutadans registra una sol·licitud d'informe al Consell de Garanties Estatutàries perquè aquest òrgan consultiu però no vinculant determini si la Llei del Referèndum s'ajusta a l'ordenament jurídic vigent, a la Constitució i a l'Estatut.

10:51

El ple del Tribunal Constitucional estudia la recusació dels seus dotze magistrats presentada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

10:45.

Se suspèn momentàniament el ple del Parlament perquè la Mesa i la Junta de Portaveus es reuneixin per estudiar la reconsideració de l'admissió a tràmit de la llei plantejada pel PSC.

10:20.

JxSí i CUP demanen, a l'inici del ple del Parlament, alterar l'ordre del dia del ple perquè es debati i voti avui la llei del referèndum, amb només dues hores de marge perquè els grups presentin esmenes.

10:00.

La Mesa del Parlament admet a tràmit la llei del referèndum amb els vots de la majoria independentista de Junts pel Sí (JxSí), el suport de CSQEP i el rebuig de Ciutadans i del PSC.

09:45.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, registra una petició de recusació dels dotze membres del Tribunal Constitucional per "falta d'imparcialitat" i per "garantir" el seu dret de defensa.

09:00.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, presideix la Comissió de Secretaris i Subsecretaris d'Estat per deliberar i aprovar quantes mesures calgui adoptar davant les decisions del Parlament de Catalunya o de la Generalitat.

09:00.

Junts pel Sí i la CUP registren una petició dirigida a la Mesa del Parlament perquè iniciï la tramitació de la llei del referèndum.