El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va instar ahir l'independentisme a no subestimar la força de la democràcia espanyola, i va advertir: «Ens obligaran al que no volem arribar».

El cap de l'executiu central i líder del PP va presidir ahir una reunió de la junta directiva del PP català i va afirmar que garantirà amb «serenitat» però també amb «fermesa» que no hi haurà referèndum, que «aquest disbarat no s'aprovarà» perquè l'Estat seguirà actuant davant cada pas de l'independentisme. «Com més tard rectifiquin, més mal faran al conjunt de catalans i espanyols. No subestimin la força de la democràcia espanyola. La democràcia és molt forta. Espanya és una gran nació. La llei no es pot liquidar així com així». I va prosseguir: «Estan cometent un error i ens obligaran al que no volem arribar». No va precisar més les seves paraules ni si es podria referir a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que suposaria la suspensió de l'autonomia.

Com a prova de l'actuació de l'Estat de dret, sí que va recordar que el Tribunal Constitucional ha anul·lat la convocatòria del referèndum i també la llei amb la qual es pretenia avalar-lo, així com la de transitorietat. I va citar igualment les mesures adoptades ahir pel Consell de Ministres davant la negativa de la Generalitat d'enviar setmanalment, tal com se li havia requerit, un informe detallat de les seves despeses per evitar que es destinin diners públics a l'organització del referèndum.

«L'Estat seguirà actuant en defensa dels ciutadans, de la llei, de les normes i dels serveis públics, perquè és la nostra obligació. No hi ha cap estat del món que pugui acceptar una situació com la que s'està plantejat», va recalcar.

El president espanyol va demanar tranquil·litat davant la situació que s'està vivint, i es va adreçar a les persones que puguin estar passant moments difícils per sentir-se amenaçades, com els alcaldes, regidors, periodistes, funcionaris públics, membres de les forces de seguretat i dels partits de l'oposició. «Estem amb vosaltres. Som molts, som la majoria, i aquesta és una democràcia forta que no acceptarà desafiaments com el que tenim a sobre de la taula», va traslladar-los després de fer una crida: «Ningú no s'ha d'acovardir els pròxims dies».