El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va assegurar ahir que és «evident» que la Comissió Europea (CE) respectaria el sí en un referèndum d'independència a Catalunya.

En una entrevista feta per YouTube i Euronews, un usuari va preguntar a Juncker si la Comissió reconeixeria un sí com a resultat del referèndum de l'1-O. Al principi, Juncker va assegurar que la Comissió «no intervé en els debats interns d'un estat», tot i que va reconèixer que són «debats democràticament acceptables, per descomptat».

Segons va explicar, la Comissió Europea, també amb els expresidents Romano Prodi i José Manuel Durao Barroso, sempre ha apostat per defensar «el respecte a les sentències del TC i el parlament espanyol». «Però és evident que si hi ha un sí a la independència de Catalunya, un dia, respectarem aquesta tria», va dir el cap de l'executiu comunitari.

El líder de l'executiu comunitari va matisar, però, que una Catalunya independent no passaria a formar part de la Unió Europea «l'endemà» de la consulta. «Hauria de seguir tots els passos que van seguir els països que van entrar a la Unió l'any 2004», va sentenciar.

Després de l'entrevista, la CE va subratllar que només acceptaria el resultat d'un hipotètic referèndum sobre la independència de Catalunya si aquest estigués avalat pel Tribunal Constitucional espanyol.