La Guàrdia Civil va escorcollar ahir la seu d'Agissa, companyia municipal d'aigües de Girona, així com domicilis de directius, per ordre d'un jutge que investiga un presumpte desviament de fons en benefici de la part privada de la societat, que podria ascendir a 15 milions d'euros.

Segons fonts pròximes a la investigació, l'operació, que va comportar una quinzena d'escorcolls a Girona, està dirigida pel jutjat d'instrucció 2 de la capital, que investiga suposades irregularitats en la gestió de l'empresa de subministrament d'aigües entre els anys 1998 al 2013, que inclou les etapes de govern dels socialistes Joaquim Nadal i Anna Pagans i també la de l'actual President de la Generalitat, Carles Puigdemont. L'operació, denominada Aquàrium, deriva d'una denúncia que la CUP va presentar el 2015 contra directius de la concessionària que gestiona el proveïment de l'aigua a Girona, així com per unes diligències d'investigació que va obrir la Fiscalia Provincial de Girona.

La Fiscalia Anticorrupció va assumir la investigació del cas, en el qual resulta un informe que l'Agència Tributària va elaborar a partir de l'anomenat cas 3% de presumpte finançament il·legal de CDC sobre presumptes irregularitats en l'adjudicació i la gestió de l'empresa de subministrament d'aigua.

En la causa s'investiguen els delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda, falsedat i malversació de cabals públics en la gestió d'Agissa, on els últims anys s'haurien desviat beneficis a la part privada de l'empresa -Girona SA-, en detriment de la pública, cosa que podria haver provocat una pujada de la tarifa final de l'aigua.

En total, la Guàrdia Civil va practicar 15 escorcolls en poblacions com Girona, Fornells de la Selva, Bescanó i Navata, en el marc de l'anomenada Operació Aquàrium.

Les investigacions giren al voltant de diverses activitats presumptament il·lícites, entre les quals hi ha delictes de frau i administració deslleial en la gestió de l'adjudicació del subministrament del servei d'aigües per part de la companyia Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa).

Entre d'altres irregularitats s'investiga l'última renovació del contracte de subministrament de l'aigua, el 2013, quan Carles Puigdemont era alcalde de Girona, segons fonts pròximes a la investigació.

Per aquest motiu, en el marc d'aquesta investigació, la Guàrdia Civil es va personar ahir al matí a l'ajuntament de Girona per sol·licitar documentació relacionada amb l'empresa Agissa.

Durant la jornada d'ahir també es va entrar en domicilis de diversos dels investigats en aquest cas, com el de l'ex-conseller delegat d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa), Narcís Piferrer; el de l'actual conseller delegat de la companyia, Xavier Ballell, el del secretari, Lluís Sibils, i el de l'empresari Joan de Llobet.