Almenys 79 persones van morir als estats de Morelos i de Mèxic pel terratrèmol de 7 graus de magnitud en l'escala de Richter que va sacsejar ahir amb violència el centre del país.

El sisme també va destruir edificis i va provocar el pànic generalitzat amb milers de persones als carrers temoroses de tornar a casa seva. El sisme es va produir justament el dia que feia 32 anys d'un altre moviment tel·lúric que va provocar milers de morts a Ciutat de Mèxic.

«L'he sentit molt fort, érem al pis 7 i l'edifici es movia molt», va explicar a Efe l'oficinista Ivonne Solís, que no va poder sortir de l'immoble fins que va acabar el tremolor, amb epicentre al cèntric estat de Morelos, molt a prop de la capital.

La jove, encara espantada, reflectia el sentiment general dels 20 milions d'habitants de l'àrea metropolitana de Ciutat de Mèxic, una de les metròpolis més poblades del món. Més d'una hora després del moviment tel·lúric que va sacsejar el país a les 13.14 hora local (18.14 GMT), milers de persones encara no s'atrevien a entrar a casa seva, mentre els equips de rescat buscaven ferits entre la runa dels edificis ensorrats.

«Ha estat horrible, l'he sentit pitjor que el de l'altre dia (el del 7 de setembre)», va dir Anna Bofill, una espanyola resident a Mèxic que va ensopegar mentre baixava les escales del seu edifici i es va fer una petita ferida en una cama. Bofill, que ahir tenia un vol de tornada a Espanya, va afirmar que era el terratrèmol més fort que ha sentit en aquests dos anys i mig al país. En el moment del sisme, la gent es va llançar als carrers, mentre els edificis i el terra es movien completament, cosa que va causar veritables escenes de pànic entre els habitants de la capital. «Em pensava que seria passatger i molt suau, però s'han començat a moure les edificacions i hem sortit tots perquè ens pensàvem de debò que caurien», va explicar el colombià Jonathan Barbosa.

L'epicentre del moviment sísmic es va localitzar en el límit entre els estats de Puebla i Morelos, 12 quilòmetres al sud-est d'Axochiapan, a Morelos, i a 120 quilòmetres de Ciutat de Mèxic, i la profunditat va ser de 57 quilòmetres, va precisar l'SSN en un comunicat.

El sisme també va provocar l'esfondrament de nombrosos edificis en diferents zones de Ciutat de Mèxic, com les colònies Condesa, Del Valle, Narvarte, Centro, Coyoacán i Xochimilco, entre d'altres. També va causar nombrosos talls en el servei elèctric, fuites de gas i va interrompre el servei de telefonia, així com el del metro.

Després de percebre el moviment, ciutadans que habiten i treballen en edificis alts van captar els ensorraments de diversos immobles a les colònies Condesa i Roma, afectades pel sisme de 8,1 en l'escala de Ricther que va passar just ahir va fer 32 anys i que va deixar milers de morts.

Al sud de la ciutat, a Coyoacán, l'església de Sant Joan Baptista va rebre danys en una de les seves torres, i a Xochimilco va caure la parròquia de Sant Bernardino.

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, també va confirmar que s'havien produït esfondraments i fuites de gas després de l'intens terratrèmol, i va demanar serenitat a la ciutadania, ja que es podrien reproduir rèpliques del sisme.