El president dels EUA, Donald Trump, va proclamar ahir el respecte a la sobirania nacional com a pilar bàsic de la seva política exterior en un combatiu debut davant l'ONU, on va amenaçar literalment de «destruir» Corea del Nord i va atacar altres «règims rebels» com Veneçuela i l'Iran.

«Com a president dels EUA, sempre posaré els EUA primer, igual que vostès, com a líders dels seus països, sempre posaran i haurien de posar els seus països en primer lloc», va dir Trump en la seva primera intervenció davant l'Assemblea General de l'ONU. Després de presumir que els EUA «han anat molt bé des del dia de les eleccions» que ell va guanyar el mes de novembre passat, amb rècords a la borsa i l'atur en el nivell més baix dels darrers 16 anys, va afirmar que no permetrà que altres nacions «s'aprofitin» de la seva, per exemple, amb acords en què el seu país «no rep res a canvi». En un moment d'«immensa promesa», però també de «gran perill» per a tots, va dir que l'«èxit depèn d'una coalició de nacions fortes i independents que abracen la seva sobirania i promouen seguretat, prosperitat i pau per a si mateixes i el món». «Als EUA no busquem imposar el nostre estil de vida a ningú», va exclamar Trump, que, a continuació, va contradir aquesta màxima amb amenaces al «petit grup de règims rebels» que considera «un flagell» per al planeta, perquè «no respecten ni els seus propis ciutadans ni els drets sobirans als seus països». «Els Estats Units tenen una gran fortalesa i paciència, però si ens veiem forçats a defensar-nos o (defensar) els nostres aliats, no tindrem més remei que destruir totalment Corea del Nord», va advertir el mandatari. L'amenaça va ser rebuda amb certa estupefacció entre els presents.

En referència al líder nord-coreà, Kim Jong-un, Trump va afegir: «L'home coet està en una missió suïcida per a ell i el seu règim».

«És hora que Corea del Nord s'adoni que la desnuclearització és el seu únic futur acceptable», va dir també, i va demanar unitat per evitar que el règim de Pyongyang, que va acusar de «matar de fam» milions de nord-coreans, pugui tenir al seu abast armes nuclears.

De Veneçuela, país que, al seu parer, està «a prop del col·lapse total», Trump va afirmar que el problema no és que el «socialisme» s'hagi implementat malament, sinó que s'ha aplicat «de manera fidel», i en el seu aclariment va rememorar els temps de la Guerra Freda. A més, va assenyalar que el president veneçolà, Nicolás Maduro, «ha desafiat el seu poble» amb l'impuls d'una Assemblea Constituent per «preservar el seu desastrós govern». «Aquesta situació és completament inacceptable i no en podem quedar al marge», va insistir. «Estem preparats per adoptar més accions si el govern de Veneçuela persisteix en el seu camí per imposar un règim autoritari contra el poble veneçolà», va assenyalar Trump, que el mes passat va dir que estava avaluant una resposta militar davant la crisi al país.

Quan va recalcar que, allà on s'ha adoptat, «el veritable socialisme o comunisme» ha produït «devastació i fracàs», Trump va qualificar de «corrupte» el règim de Cuba i va reiterar que l'embargament econòmic que pesa sobre l'illa no s'aixecarà fins que es produeixin «reformes fonamentals».