Després d'un dimecres marcat per una macroperació contra el referèndum i la posterior mobilització ciutadana al carrer, aquest dijous es presenta com una nova jornada de reivindicacions i activitat judicial.

Arreu del territori s'han convocat concentracions de rebuig, mentre alcaldes, com el de Puigcerdà, han estat citats a declarar per la seva relació amb l'1-O.

A continuació recollim l'actualitat del dia, minut a minut:

21.00 h - Puigdemont garanteix que es farà l'1-O perquè hi ha "plans de contingència" i té el suport de la "immensa majoria"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat convençut que el referèndum de l'1 d'octubre es farà perquè hi ha previstos "plans de contingència" per garantir-lo però, sobretot, perquè té el suport de la "immensa majoria de la població que està farta de la prepotència i dels abusos del govern del PP". Així ho ha manifestat en un missatge difós per a les xarxes socials després de la detenció d'alts càrrecs i treballadors del Govern per l'1-O. "Ja no és una qüestió de decidir un vincle polític amb l'Estat sinó de si volem viure en un règim plenament democràtic que respecti les llibertats", ha afirmat. D'altra banda, el cap de l'executiu català ha assegurat que el Govern "se sent fort" i preparat per afrontar els "embats que vindran". "Ens sentim cada vegada més recolzats per l´actiu més important que té el poble de Catalunya: la seva gent", ha conclòs.

20.40 h - Més de 200 persones 'empaperen' Travessera de Gràcia davant la caserna de la Guàrdia Civil

20. 35 h - La CUP avisa el Govern: "Llibertat pels presos sí, però al referèndum de l'1-O no hi renunciarem "

La presidenta del grup parlamentari de la CUP , Mireia Boya, ha llençat aquest dijous al vespre un missatge al Govern i a les entitats sobiranistes. "Carles, Oriol, Jordis, no traïu el poble de Catalunya", ha arrencat en un acte polític a Mataró. Els cupaires han advertit que el referèndum ha de ser "d'autodeterminació i vinculant": "Res més; llibertat pels presos sí, però al referèndum de l'1-O no hi renunciarem", ha avisat en un missatge contundent. En un missatge dirigit als "líders i les dives del procés" i reivindicant Lluís Maria Xirinacs, Boya ha advertit que no acceptaran "cap excusa". "Ahir amb armes i repressió es va trencar qualsevol possibilitat de diàleg amb l'estat espanyol, amb les armes no parlem", ha sentenciat la diputada dels cupaires.

20.25 h - El director general de Patrimoni queda en llibertat provisional

El director general de Patrimoni, Francesc Sutrias, ha quedat en llibertat provisional aquest dijous després que dimecres fos detingut en el marc de l'operació de la Guàrdia Civil contra el referèndum de l'1-O. Així ho han confirmat fonts del Departament de la Vicepresidència d'Economia i Hisenda. Amb Sutrias, són vuit els detinguts en aquesta operació que han quedat en llibertat amb càrrecs, a l'espera de ser cridats a declarar per part del jutge.

20.10 h - Els treballadors de la Generalitat cobren la nòmina de setembre després que Hisenda n'autoritzi el pagament

Els treballadors públics de la Generalitat ja han cobrat la nòmina de setembre després que el Ministeri d'Hisenda n'hagi autoritzat el pagament. Així ho han confirmat fonts del Departament d'Economia a l'ACN, que han precisat que el pagament s'ha ordenat aquest mateix dijous amb càrrec a la seva tresoreria. Hisenda hi ha donat llum verda prèvia comprovació del certificat de la Generalitat que la partida no estava vinculada a l'1-O. Aquesta és una de les mesures de l´ordre ministerial aprovada pel Consell de Ministres divendres passat, que intervé de facto les finances de la Generalitat. Els treballadors, doncs, han acabat rbent el sou uns dies abans de l'habitual perquè l'ordre s'ha prioritzat, amb l'objectiu d'evitar que el procediment del govern espanyol "perjudiqués els treballadors", asseguren les mateixes fonts.

20.00 h - Les universitats i centres de recerca alerten que la intervenció d'Hisenda "posa en risc" la seva activitat

Les universitats i centres de recerca de Catalunya han alertat que la intervenció de les seves finances que ha fet el Ministeri d'Hisenda amb la voluntat d'evitar que s'inverteixin diners públics en el referèndum de l'1-O "posa en risc" l'activitat d'aquestes institucions, "també quan aquesta és finançada amb recursos de la Unió Europea o amb fons privats". En un comunicat conjunt la comunitat universitària lamenta que s'hagi "atemptat" a l'honorabilitat de les institucions, incloses pel Ministeri en una llista d'entitats financerament intervingudes i "per tant sospitoses" de poder fer actes de frau de llei.

19.45 h - Fachín crida a participar en l´1 d´octubre davant la "repressió" de l´Estat

El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, ha reivindicat aquest dijous que la crida a la participació en el referèndum que fa la seva formació "també vol dir defensar l´1 d´octubre". Segons Fachín, les "detencions" i la "intervenció" de les institucions catalanes que es van produir aquest dimecres "són contra l´1 d´octubre" i ha opinat que "no hi ha cap divisió possible davant un escenari de repressió com el que vivim". "Més enllà del que cadascú vulgui votar, tots els que defensem els valors de la democràcia, la llibertat d´expressió i la llibertat de reunió hem de treballar conjuntament", ha subratllat. El secretari general de Podem s´ha felicitat pel fet que la resposta dels catalans davant aquest escenari hagi estat "contundent" i "molt transversal". Des de Tarragona, on la formació ha fet el primer acte de campanya per cridar a la participació l'1-O., Fachín també s´ha mostrat convençut que el país respondrà de forma "aclaparadora" hi hagi urnes o no el dia del referèndum.

19.30 h - El jutge investiga si la Generalitat ha gastat 6,2 MEUR en el referèndum

El titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona investiga si la Generalitat ha gastat 62, MEUR en organitzar el referèndum de l'1 d'octubre, segons la interlocutòria en què ordena les entrades i registres que ha avançat el diari 'El País'. En l'escrit, el jutge fa referència a tres partides: una del Departament de Governació, de poc més de 400.000 euros, i dues més de fons interdepartamentals, que sumen 5,8 MEUR, que estaven incloses en els pressupostos del 2017. El magistrat ordena als agents que intervinguin tota la documentació relacionada amb la celebració del referèndum i "la posada en funcionament de les estructures d'Estat".

19.20 h - Els alcaldes investigats per defensar el referèndum demanen "unitat" i que no es descansi "ni un minut" fins l'1-O

Diversos alcaldes investigats per defensar el referèndum han demanat "unitat" a la ciutadania i que no es descansi "ni un minut" fins l'1-O. Durant els parlaments dalt d'una tarima, davant del TSJC -on aquesta tarda continua la concentració fins que s'alliberin tots els detinguts aquest dimecres pel referèndum-, l'alcalde de La Seu d'Urgell i diputat de JxSí, Albert Batalla, ha dit que tothom ha de "fer el que li toca", i que per tant "el poble ha de fer de poble".

19.15 h - L'alcaldessa de Berga rep la citació per declarar el 3 d'octubre davant la fiscalia

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), ha rebut aquest dijous la citació de la fiscalia per declarar el 3 d'octubre per la signatura del decret de convocatòria del referèndum, segons ha pogut saber Regió7. Venturós, previsiblement, no acudirà a la cita, ja que la CUP va anunciar que tots els seus alcaldes desobeïrien la notificació.

18.45 h - Sturgeon reclama a Espanya que "respecti" el dret a l'autodeterminació de Catalunya

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha reclamat aquest dijous respecte pel dret de Catalunya a l'autodeterminació. En una intervenció al parlament escocès, a Edimburg, Sturgeon ha admès que "preocupa a tot arreu" que l'Estat espanyol "negui el dret d'un poble a expressar democràticament la seva voluntat". "El dret a l'autodeterminació és un principi internacional important i espero que es respecti a Catalunya i arreu del món", ha afirmat. Sturgeon també ha recordat que l'acord entre Londres i Edimburg per celebrar el referèndum del 18 de setembre del 2014 és un "exemple brillant" que "podria ser utilitzat" a l'Estat.

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

La primera ministra d'Escòcia defensa el dret de Catalunya a l'autodeterminació

La primera ministra d'Escòcia defensa el dret de Catalunya a l'autodeterminació

18.32 h - La Guàrdia Civil atribueix a Josep Maria Jové els delictes de sedició, prevaricació, malversació i desobediència

La Guàrdia Civil atribueix al secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové, els delictes de sedició, prevaricació, malversació i desobediència, segons han assegurat fonts de la seva defensa. Jové està detingut a la caserna de Travessera de Gràcia d'aquest cos policial i s'ha acollit al seu dret a no declarar. Les mateixes fonts han indicat que han decidit no signar l'acta de declaració, ja que consideren que aquesta no era acurada ni concreta, i hi havia una irregularitat en la informació dels fets que se li imputen. Després de negar-se a declarar, el detingut continua dins de les dependències policials.

18.15 h - Edward Snowden afirma que la "repressió espanyola" a Catalunya és una "violació dels drets humans"

L´estatunidenc Edward Snowden, antic treballador de la CIA i de l´Agència de Seguretat Nacional (NSA) conegut per filtrar a la premsa informació classificada al 2013, s´ha fet ressò al seu compte de Twitter de l´article d´opinió escrit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al diari britànic ´The Guardian´. Snowden ha fet diverses piulades assegurant que "la repressió espanyola" al discurs i els polítics a Catalunya és una "violació dels drets humans". A més, ha assegurat que el "dret a decidir és un dret humà" que no pot ser "prohibit". " Rajoy es lliure d´oposar-se a la independència de Catalunya", ha escrit a Twitter, "però únicament amb persuasió, no amb violència", ha avisat. Snowden també ha titllat d´ "opressió" l´ús de la força per a aturar una votació.

18.00 h - La Guàrdia Civil concentra tots els detinguts per l'1-O a la caserna de Travessera de Gràcia de Barcelona

La Guàrdia Civil ha traslladat els detinguts que estaven a la comandància de Sant Andreu de la Barca a la caserna de la Travessera de Gràcia de Barcelona, segons han explicat a l'ACN fonts de la investigació. D'aquesta manera, concentra en un sol lloc els arrestats que continuen en dependències policials i se seguiran fent allà les diligències. Almenys un dels detinguts traslladats és el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó. De moment, set de la quinzena de detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs. La Guàrdia Civil els atribueixen delictes com sedició, malversació o desobediència.

17. 45 h - Puigdemont fa públic el web perquè els ciutadans consultin el seu local de votació de l'1-O

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet públic aquest dijous a través del seu compte de Twitter la pàgina web perquè els ciutadans puguin consultar el seu local de votació de l'1-O: https://onvotar.garantiespelreferendum.com. Per fer la consulta cal introduir el DNI, la data de naixement i el codi postal. Un dels punts de votació és el Departament de Treball i Afers Socials situat al Passeig Taulat de Barcelona. La llei del referèndum estableix precisament que els punts de votació s'havien de donar a conèixer a partir del 21 de setembre.

17.20 h - Cinc parlamentaris d'Estònia avisen Rajoy que "les amenaces, les sancions i la negació del diàleg" no són propis d'un "estat de dret"

Cinc parlamentaris d'Estònia, del Grup de Suport a Catalunya, insten el govern espanyol a "iniciar un diàleg amb les autoritats catalanes" per poder assolir "una solució pacífica" i "basada en el respecte". En una missiva enviada al president de Catalunya, Carles Puigdemont i a l'espanyol, Mariano Rajoy, els parlamentaris expressen la seva "profunda preocupació" pels esdeveniments succeïts a Catalunya aquests darrers dies i afirmen que "aplicar sentències punitives a escala massiva" contra "membres elegits democràticament" no conduirà als resultats "desitjats". "Només demostrà la incapacitat o la manca de voluntat dels polítics espanyols per trobar compromisos", assenyalen. En aquest sentit, expliquen que la democràcia "viu en el diàleg" i que no entenen com el govern espanyol "no vol participar" en cap negociació. Les "amenaces", avisen, "les sancions" i la "continuada negació a un diàleg" no són característiques d´un "estat de dret".

17.10 h - Sis associacions sanitàries donen suport al Govern després de les detencions de la Guàrdia Civil per l'1-O

Sis associacions sanitàries han donat suport al Govern després de les detencions que va practicar ahir la Guàrdia Civil a l'entorn del referèndum de l'1 d'octubre. Davant d'aquests fets, les organitzacions fan una crida per a la "defensa" de la democràcia, de les llibertats "i de les institucions que ens representen". Les entitats afrimen que des del "màxim respecte" a la pluralitat del seu conjunt d'associats, continuaran fent costat a la "voluntat de la majoria del poble de Catalunya", expressada "sempre d'una manera cívica, pacífica i exemplar".

Les sis entitats que signen el comunicat són l'Associació Catalana d'Entitats de Salut, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, els Centres Socio-sanitaris Catòlics de Catalunya, el Consorci de Salut i Social de Catalunya, la Unió Catalana d'Hospitals i la Unió de Petites i Mitjanes Residències.

17. 05 h - El jutge va trucar a Mossos per garantir la seguretat de la comitiva judicial

El jutge que investiga l'1-O va trucar ahir a la nit el Major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, per ordenar-li que els agents de la policia catalana obrissin un corredor de seguretat per permetre la sortida de la comitiva judicial i de la Guàrdia Civil de la conselleria d 'Economia.

Milers de persones es van concentrar ahir a les portes de la conselleria d'Economia i Hisenda, que dirigeix Oriol Junqueras, després de conèixer-se que la Guàrdia Civil estava registrant el departament per ordre judicial i havia detingut diversos alts càrrecs del Govern i tècnics pels preparatius del referèndum de l'1-O.

17.00 h - Desestimats els 'habeas corpus' demanats per deu dels detinguts aquest dimecres

El jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona i el jutjat de guàrdia de Martorell han desestimat entre aquest dimecres i aquest dijous els 'habeas corpus' sol·licitats per deu dels 14 detinguts per la Guàrdia Civil en l'operatiu contra l'1-O. Els magistrats consideren que les corresponents detencions es van fer d'acord amb la legalitat. En concret, el de Barcelona ha desestimat set peticions, i el de Martorell tres més. Alguns dels detinguts als qui s'ha denegat aquesta figura legal ja han quedat en llibertat provisional amb càrrecs.

L''habeas corpus' és una procediment segons el qual un detingut ha de ser portat immediatament davant d'un jutge perquè aquest determini si el seu arrest s'ha fet amb base legal. Entre els detinguts que aquest dimecres van demanar aquest procediment hi ha el secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové, o el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó.

16. 50 h - L'alcalde de la Seu d'Urgell està citat el dia 27 a la Fiscalia Superior de Catalunya pel seu suport a l'1-O

La Fiscalia Superior de Catalunya ha citat l'alcalde de la Seu d'Urgell i diputat al Parlament de Catalunya, Albert Batalla, el 27 de setembre a les 11 del matí com a investigat per col·laborar en el referèndum de l'1 d'octubre. Per la seva condició d'aforat, pel fet de ser diputat, ha estat cridat a declarar per aquesta instància fiscal. Aquesta forma part del degoteig de citacions que ja han començat a rebre els 712 alcaldes investigats per la Fiscalia.

16.40 h - La segona jornada de mobilitzacions, en imatges:

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

37

Segona jornada de mobilitzacions a favor del referèndum

16.25 h - L'Espanyol aposta per mantenir-se al marge de la política a Catalunya

Després de que centenars de clubs esportius de Catalunya s'hagin posicionat al costat de les institucions catalanes, l'Espanyol ha manifestat la seva intenció de mantenir-se "al marge dels avatars político-socials" que estan succeint a Catalunya. El club blanc-i-blau, a través de les xarxes socials, ha assenyalat que està "atent i preocupat" pel que ocorre "en la nostra estimada terra". També s'ha mostrat esperançat que aquesta situació de tensió se solucioni "amb diàleg i amb la responsabilitat de tots".

16.30 h - Puigdemont diu que la CE té "el deure d'intervenir" a Catalunya perquè l'Estat viola "els drets europeus fonamentals"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dijous que la Comissió Europea té "el deure d'intervenir" en la situació catalana perquè Espanya "ha violat la carta europea de drets fonamentals". En un article publicat al diari britànic 'The Guardian', Puigdemont fa una crida "a la comunitat internacional a estar amb Catalunya en la defensa de la democràcia i els veritables valors europeus". En el text, Puigdemont diu que les reivindicacions dels catalans no són "sobre la independència" sinó sobre "drets civils fonamentals i el dret universal a l'autodeterminació". "Els valors europeus, els drets civils, la llibertat d'expressió, la d'informació i la de reunió estan sent violats pel govern central", afirma.

16.25 h - Domènech, a Rajoy: "Ens veiem l'1-O, vostè no sobreviurà a la força d'un poble unit, alegre i combatiu"

El coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, s'ha dirigit al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, des de l'escenari instal·lat davant del TSJC durant la mobilització permanent per demanar l'alliberament dels detinguts pel referèndum: "Rajoy, ens veiem l'1-O, [vostè] no sobreviurà a la força d'un poble unit, alegre i combatiu". A més, el també líder d'En Comú Podem al Congrés ha assegurat que l'Estat ha "suspès l'autogovern" de Catalunya i ha demanat unitat: "Som un sol poble". Finalment, ha agraït les mostres de suport dels "germans de la resta de pobles" d'Espanya.

16.10 h - Gabriela Serra (CUP): "Ells tenen por, els hem fet por i nosaltres l'hem perdut"

La diputada parlamentària de la CUP Gabriela Serra s'ha dirigit als milers de persones que s'han concentrat al llarg d'aquest dijous davant del TSJC per assegurar que el poble català "ha perdut la por" i que en canvi, qui la té ara és l'Estat: "Vencerem perquè ells tenen por, podem estar contents, ells tenen la por, els hem fet por i nosaltres l'hem perdut!", ha asseverat, ovacionada per la gent. A més, la diputada independentista ha demanat votar 'sí' l'1-O per crear "una República sense presos polítics", en referència als detinguts aquest dimecres en l'operatiu de la Guàrdia Civil contra el referèndum. En aquest sentit, Serra ha demanat que la gent persisteixi als carrers perquè s'alliberin els "companys detinguts".

16.00 h - Rivera avisa: "Si Puigdemont no atura la bogeria, les amenaces, coaccions i violència que pugui haver seran culpa seva"

El president de Cs, Albert Rivera, ha llençat aquest dijous un avís directe al Govern de la Generalitat. Des del Congrés dels Diputats, Rivera s´ha dirigit al president català, Carles Puigdemont, per exigir-li que "aturi aquesta bogeria", en relació a la celebració del referèndum. "I si no l´atura, tot el que passi a Catalunya a partir d´ara, amenaces, violència, coaccions i tot el que estem veient, serà culpa exclusivament de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Perquè els jutges, els policies, els alcaldes i regidors que compleixen la llei, els fiscals, els polítics que fan la seva feina, no tindran la culpa del que està passant", ha sentenciat.

15.45 h - Queden lliures a l'espera de ser citades pel jutge dues càrrecs més de Vicepresidència

La Guàrdia Civil ha deixat en llibertat provisional aquest dijous al migdia a quatre dels detinguts aquest dimecres pels preparatius de l'1-O, després que aquest dimecres a la nit ja ho fes amb tres arrestats més. Primer ha estat l'empresari de la nau industrial de Bigues i Riells on es van trobar quasi 10 milions de paperetes, Pau Furriol, i després un dels alts càrrecs de la Conselleria d'Afers Exteriors, Xavier Puig Farré. Posteriorment també ha quedat en llibertat Mercè Martínez, tècnica de Vicepresidència a qui també se li ha denegat l''habeas corpus', així com Natàlia Garriga, directora de Serveis de Vicepresidència.

15. 30 h - L'alcalde de Puigcerdà es nega a declarar davant de la fiscalia

El matí de compareixences dels alcaldes davant de fiscalia a Girona s'ha tancat amb la presència dels d'Olot i Puigcerdà, ambdós del PDeCAT i diputats a la Diputació de Girona. No hi ha hagut sorpreses i tots dos s'han acollit al seu dret de no declarar tot al·legant que la fiscalia no està "legitimada" en aquesta causa, la qual consideren del tot "desproporcionada". Albert Piñeira justifica la decisió perquè el ministeri fiscal "no està legitimat" i afirma que l'1-O es votarà.

15.22 h - El Contenciós suspèn el decret de l'alcalde de Moià que ordenava als policies retornar els cartells

El Jutjat Contenciós 2 de Barcelona ha suspès de forma cautelar el decret de l'alcalde de Moià, Dionís Gutieras, en què ordenava als seus policies locals que retornessin a la CUP els cartells del referèndum que els agents havien retirat dels carrers de la població. La suspensió respon a una petició de mesures cautelars presentada per l'Advocacia de l'Estat, i és independent de la querella que la fiscalia ha presentat contra Guiteras per aquest mateix cas.

15.15 h - El TC multa amb 12.000 euros diaris Jové i els síndics responsables referèndum

El Constitucional ha multat amb 12.000 euros diaris el número 2 d'Economia de la Generalitat, Josep Maria Jové, i els síndics electorals encarregats del seguiment de l'1-O, amb la qual cosa ha aplicat per primera vegada la reforma legislativa que li permet imposar sancions a alts càrrecs independentistes.

15.07 h - Unió de Pagesos i JARC convoquen la pagesia a una marxa de tractors pel territori català en defensa de la democràcia i la llibertat

Unió de Pagesos i JARC han anunciat que convoquen la pagesia catalana a una marxa per la democràcia i la llibertat aquest dissabte 23 a les comarques de Lleida i divendres 29 a la resta del territori. Les dues organitzacions reclamen la immediata posada en llibertat dels càrrecs polítics detinguts, denuncien la intervenció de facto de la Generalitat de Catalunya i deploren l´assalt de la Guàrdia Civil a les conselleries d´Economia, Hisenda, Governació i Exteriors, entre altres organismes. També remarquen que l´atac al lliure funcionament de les institucions catalanes suposa un atemptat a la democràcia.

15.03 h - La CGT presenta preavís de convocatòria de Vaga General a Catalunya

Després d'un període de contactes amb altres sindicats cercant la unitat d'acció, la CGT de Catalunya ha presentat un preavís de vaga general a Catalunya amb inici el proper 3 d'octubre, tenint en compte els terminis legals que apliquen en aquest tipus de convocatòria

15.00 h - Llibertat provisional per l'empresari de les paperetes de l'1-O i un dels càrrecs d'Afers Exteriors

La Guàrdia Civil ha deixat en llibertat provisional a dos dels detinguts aquest dimecres pels preparatius de l'1-O, l'empresari de la nau industrial de Bigues i Riells on es van trobar quasi 10 milions de paperetes i un dels alts càrrecs de la Conselleria d'Afers Exteriors. Es tracta de Pau Ferriol, que estava detingut a la Comandància de la Travessera de Gràcia de Barcelona, i de Xavier Puig Farré, que ha passat la nit a la caserna de Sant Andreu de la Barca.

14.52 h - Alumnes manresans a Barcelona

Un grup d'alumnes de segon de Batxillerat de l'institut manresà Pius Font i Quer han anat en tren a Barcelona a manifestar-se i a defensar el referèndum.

14.45 h - Unes 20.000 persones protesten per detencions davant Palau de Justícia

Unes 20.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest migdia davant del Palau de Justícia de Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per protestar per l'operació de la Guàrdia Civil contra els organitzadors de l'1-O, saldada amb 15 detencions.

14.40 h - ANC i Òmnium alerten que després del 20-S "res serà igual"

Els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) , Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, han alertat que després de l'operació de la Guàrdia Civil per aturar l'1-O aquest dimarts "res serà igual" i han avisat que el poble de Catalunya és "imbatible" i votarà. Tots dos s'han dirigit a la gent concentrada a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), des d'on han refermat la crida a mantenir la mobilització fins que no quedi cap detingut. Sánchez ha criticat l'actuació "indigna" del govern espanyol i ha assegurat que es van traspassar "totes les línies acceptables".

"El nostre estat és la gent, és el poble i aquest estat és imbatible", ha dit Sànchez. El líder de l'ANC ha afirmat que cap persona que es digui demòcrata no pot no sentir vergonya després dels fets d'ahir i ha afirmat que si no és així "potser és perquè no és tan demòcrata com diu ser-ho".

14.35 h - El vídeo de l'espectacular interpretació dels Gossos a Barcelona

El grup manresà Gossos va ser un dels protagonistes de la manifestació d'ahir a Barcelona a favor del referèndum i contra l'ofensiva de l'estat espanyol. La seva interpretació del tema "Corren" va ressonar amb força entre els concentrats.

14.22 h - Forcadell, als detinguts: "Ens conjurem per no parar fins aconseguir que torneu a casa, sou els nostres herois"

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha dirigit als detinguts aquest dimecres en l'operatiu de la Guàrdia Civil contra el referèndum, des de l'escenari de davant del TSJC, on s'han concentrat centenars de persones per donar-los suport. "Us volem a casa amb les vostres famílies, i ens conjurem per no parar fins aconseguir-ho", ha afirmat Forcadell, aclamada per la gent. "Sou els nostres herois i heroïnes", ha asseverat, després de subratllar que "no estan sols". A més, la presidenta del Parlament ha demanat que la gent vagi a votar l'1-O "per Catalunya i per la democràcia". "No tenim por, davant de cada agressió i repressió de l'Estat respondrem fermament, serenament i sense caure en provocacions", ha conclòs.

14.20 h - Comunicat conjunt dels Pares Abats dels Monestirs de Poblet i de Montserrat

"Amb tota humilitat demanem als governants de Catalunya i d´Espanya un exercici de màxima prudència i responsabilitat per a un diàleg constructiu"

14.10 h - La fiscalia cita l'alcalde de Manresa a declarar el 2 d'octubre pel suport a l'1-O

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha rebut aquest matí la citació de la Fiscalia per anar a declarar per haver donat suport al referèndum de l'1 d'octubre. L'alcalde ha estat citat als jutjats de Manresa per al dilluns dia 2, a les 12 del migdia, en qualitat d'investigat.

13.51 h - La CE es nega a respondre si hi ha "esperances" pels qui reclamen una mediació europea entre Catalunya i Espanya

El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha hagut d´escoltar com a mínim una desena de preguntes sobre Catalunya de corresponsals de diferents mitjans internacionals i catalans en la roda de premsa habitual dels migdies a Brussel·les. El missatge, ha insistit en les seves respostes, és que la Comissió "no té res a afegir" respecte el que ja han dit anteriorment comissaris com Frans Timmermans o Valdis Dombrovskis: que Catalunya és un "afer intern" d'Espanya. Preguntat per l'ACN sobre si els que esperen algun tipus de mediació europea per part de la institució han de perdre les esperances, el portaveu ha evitat contestar i s´ha limitat a dir que la Comissió "ja ha respost anteriorment" a la qüestió. Un altre periodista estranger ha reformulat la mateixa pregunta, demanant claredat, i tampoc no ha contestat.

13.23 h - Tensió davant de la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia

"Espanya una i no cinquanta-una ", "No votareu", "Que no ens enganyin Catalunya és Espanya", "Visca la Guàrdia Civil", "Visca els Mossos", "Som espanyols, som catalans", "Jo sóc espanyol"... Aquests han estat alguns dels lemes que s'han pogut escoltar en castellà aquest dijous en una concentració de més de 150 persones davant de la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia, on es troben alguns dels detinguts aquest dimecres en el macrooperatiu contra l'1 d'octubre. Un dels convocats de la concentració a favor de la Guàrdia Civil i en contra el referèndum ha estat Somatemps. S'han viscut breus moments de tensió quan alguns dels concentrats han intentat ocupar tot el carrer i els Mossos d'Esquadra ho han impedit. De fet, s'han apropat al lloc nou furgonetes de la policia catalana. Alguns dels manifestants han fet una crida a protestar aquest divendres a dos quarts de vuit davant la seu de l'ANC.

13.10 h - Unes 200 persones es concentren davant d'UManresa en defensa de la democràcia

Estudiants, professorat i treballadors d´UManresa-Fundació Universitària del Bages, s´han concentrat aquest dijous en defensa de la democràcia. La concentració, que s´ha fet a les escales de l´edifici principal del Campus Manresa de la UVic-UCC, l´han convocat un grup d´alumnes de segon curs d´Infermeria, que han repartit cartells reclamant democràcia i que han llegit un manifest en el qual defensen el dret a vot i rebutgen i vinculen les actuacions policials d´aquest 20 de setembre a actituds pròpies d´una dictadura. La lectura del manifest ha culminat amb aplaudiments i amb els crits dels assistents amb el lema ´Votarem´.

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

13

La comunitat educativa es manifesta a Manresa

12.55 h - Una cinquantena de persones acompanyen l'alcalde de Puigcerdà a declarar

Una cinquantena de persones entre militants sobiranistes, regidors i alcaldes de la Cerdanya s'han desplaçat aquest matí a Girona per donar suport a l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, en la seva declaració davant la fiscalia. Una trentena ho ha fet en un autocar organitzat per l'ANC i el PDECat, mentre que els vint restants ho han fet en vehicles particulars. Entre la delegació hi ha regidors de Puigcerdà i algun alcalde com el d'Alp, Ramon Moliner, i el de Ger, Alfons Casamajó, segons han explicat els dirigents del partit. Piñeira ha estat citat a la Fiscalia de Girona a la una del migdia per tancar la ronda de declaracions d'altres alcaldes de capitals comarcals de la demarcació.

11.55 h - Concentració dels estudiants de l'UPC a Manresa

11.44 h - Una manifestació d'estudiants talla l'Avinguda Diagonal

Una manifestació d'estudiants talla des de les onze del matí el trànsit a l'Avinguda Diagonal en protesta pel dispositiu de la Guàrdia Civil al llarg del dia d'ahir i a favor del referèndum. Segons ha informat la Guàrdia Urbana de Barcelona, l'acció ha començat a l'alçada del carrer González Tablas i causa afectacions en el servei del Tram, concretament a les parades de la Zona Universitària i a Maria Cristina. Com a servei alternatiu al Tram, l'empresa suggereix agafar la línia 3 de metro.

11.42 h - Zoido diu que no es planteja substituir els Mossos però insta a "millorar la coordinació"

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat aquest dijous que no es planteja substituir els Mossos d'Esquadra per la policia espanyola o la Guàrdia Civil per suposada passivitat en les actuacions contra el referèndum de l'1 d'octubre. No obstant, espera que en els propers dies millori la coordinació entre cossos policials i cadascun d'ells "s'ocupi de les funcions i missions encarregades per l'autoritat judicial". A més, ha elogiat el paper dels dos cossos policials estatals, dels quals s'ha mostrat "orgullós" per haver "aguantat de manera exemplar insults i amenaces" de ciutadans durant les concentracions d'aquest dimecres.

11.30 h - Arc de Triomf es comença a omplir de manifestants

Desenes de persones s'han començat a concentrar aquest dijous al matí davant el Palau de Justícia de Barcelona, al passeig Lluís Companys, una hora abans de la mobilització convocada per les entitats a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per reclamar la llibertat de tots els càrrecs detinguts aquest dimecres en l'operatiu contra l'1-0. Les estelades s'han començat a veure al mateix temps que els agents dels Mossos d'Esquadra han començat a delimitar la zona de la protesta. Entre els manifestants, de diferents orígens i edats, regna la indignació per l'actuació del govern espanyol, i anhel de llibertat.