Les persones atrapades sota la runa dels edificis arrasats pel sisme de dimarts a Mèxic juguen amb el temps en contra, ja que la resistència del cos humà en situacions extremes és de 72 hores, segons experts, i els equips de rescat continuen desbordats treballant per salvar vides.

«La norma oficial mexicana considera que, després de 72 hores, no és possible que una persona sigui rescatada», va expressar a Efe el doctor Manuel Bárcenas, qui es trobava en un perímetre acordonat assistint les autoritats en un rescat a la colònia Linda Vista de Ciutat de Mèxic.

Les condicions a què s'enfronten les persones són extremes, ja que la runa provoca «un aixafament d'òrgans», el que pot causar que es facin mal més ràpidament, «es destrueixin» i, finalment, conduir a la mort. A més, l'aire està biològicament contaminat a causa «del gas natural que tenien ells (els veïns) connectat».

També hi ha aliments en estat de putrefacció als habitatges, fet que, sumat a la pols, pot provocar una pneumoconiosi que obstrueixi els pulmons.

Aquesta malaltia, que és provocada per la inhalació de partícules, va ser molt comú en els supervivents del sisme succeït a Mèxic el 1985, que va deixar 20.000 morts, segons xifres oficials, i exigeix fins i tot que hi hagi un tractament pneumològic.

El terratrèmol ha deixat a Mèxic almenys 230 morts, un centenar d'ells a la capital, on uns 40 edificis han quedat destruïts.