Saber on votar pel referèndum de Catalunya aquest diumenge 1 d'octubre del 2017 és una de les qüestions que bona part de les persones que volen prendre part en la votació es pregunten a les portes d'una consulta que l'estat està intentant impedir. Per facilitar la informació necessària als ciutadans sobre el col·legi, districte i mesa on li correspon a cada un exercir el seu dret a vot en aquest referèndum, la Generalitat ha posat en marxa diferents canals.

Una de les opcions més recents és una aplicació per Android que porta per nom On votar 1-Oc i que es pot descarregar des de la botiga virtual Google Play (és gratuïta).

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciart dimecres a través de Twitter l'existència d'aquesta aplicació que permet saber on cal anar a votar el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. Puigdemont va piular: "Vols saber on has d'anar a votar? Baixa't l'app #1Oct (per Android) i actualitza-la cada dia per rebre novetats". Acompanya la piulada d'una captura de pantalla de l'aplicació a la botiga virtual Google Play. Aquest divendres, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat bloquejar l'aplicació a través d'un acte dirigit a Google. I com que l'app és oferta per Catalonia Voting Software, l'ens judicial ordena també eliminar i bloquejar qualsevol altra aplicació vinculada a aquesta firma.

De moment l'aplicació només està disponible per al sistema operatiu Android.

Com saber on votar pel referèndum a través de Telegram

El canal de Telegram obert per la Generalitat de Catalunya permet introduir el DNI i la data de naixement per consultar el local de votació: "T'ajudaré amb qualsevol dubte de cara al referèndum de l'1 d'octubre", diu el missatge automàtic en activar el xat. I és que són molts els internautes que recórren a Google i les xarxes socials buscant resposta a la pregunta «on haig de votar?».

I a Twitter, com es pot saber on votar?

En el cas de la xarxa de l'ocell blau, l'usuari a Twitter @onvotar1oct s'ha creat per resoldre el dubte a través de missatge directe.

Un correu electrònic per saber on votar

Paral·lelament als canals de Telegram i Twitter, el vicepresident Oriol Junqueras ha donat a conèixer que s'ha creat l'adreça de correu electrònic onvotar@garantiesreferendum.net per atendre "problemàtiques concretes".

Els trucs de Puigdemont per evitar el bloqueig

Retornant a Twitter, el President Carles Puigdemont va fer pública a través d'una piulada una fórmula per burlar el veto de les operadores telefòniques i poder saber on votar al referèndum de Catalunya. Primer cal accedir a un proxy clicant, per exemple, en algun d'aquests enllaços que apareixen en el tuit de Puigdemonet.

  • https://hide.me/es/proxy
  • https://www.proxysite.com/
  • https://hidester.com/es/proxy/

A continuació, cal introduir el text bit.ly/OnVotar a la caixa on demanen escriure la url o la direcció web. També hi ha altres accessos directes actius, el més irònic d'ells: www.piolin.cat. Altres són piolin.lol i guardiacivil.sexy.

Com saber on haig de votar?

Dins del web hi ha l'opció On votar al menú superior. Des d'aquí s'accedeix a un formulari on l'internauta pot consultar el punt de votació (districte, secció i mesa) que li ha estat assignat. Per fer-ho, calia introduir el DNI, la data de naixement i el codi postal on s'està empadronat.

En la majoria de casos, el col·legi i el districte és el mateix que en les darreres eleccions. La qüestió serà saber si es podrà votar o no en les urnes de plàstic i amb el logotip de la Generalitat que el Govern ja ha presentat.

Dubtes sobre si es podrà votar pel referèndum als col·legis

Que els col·legis electorals puguin obrir diumenge serà clau pel decurs de la votació. La Fiscalia Superior de Catalunya ha enviat una ordre als Mossos d'Esquadra perquè precintin els col·legis abans del 30 de setembre i fins a les 21 h de l'1 d'octubre. En l'ordre, el ministeri públic demana que es desallotgin les persones que estiguin dins del punt de votació, identificant els responsables i els "participants de l'ocupació", així com incauta el material destinat a la votació.

Paral·lelament, la comunitat educativa ha fet una crida a la mobilització de famílies, mestres i ciutadania en general davant les escoles i instituts que són centres de votació per garantir l'obertura dels col·legis de cara a l'1-O. La crida de la desena d'entitats que hi participen és per al mateix diumenge per aconseguir la imatge de cues de gent per entrar al col·legi però els responsables de la iniciativa no descarten mobilitzacions ''quan sigui necessari''. Les entitats han obert una pàgina web per a què els voluntaris es puguin inscriure i sigui la comunitat educativa de cada escola possiblement afectada pel precinte policial que organitzi els ciutadans compromesos.

Mossos té l'ordre de precintar col·legis abans del 30 de setembre perquè no s'hi voti / EFE

Creen un web fals per desinformar sobre on votar

El web garantiespelreferendum.cat té una aparença idèntica a la creada -i tancada per ordre judicial- per la Generalitat per proporcionar informació sobre el referèndum de l'1-O, però ofereix informació errònia sobre on votar pel referèndum de Catalunya quan s'introdueixen les dades requerides. Es tracta d'un web fals que suposadament permet als ciutadans introduir les seves dades personals (DNI, data de naixement i codi postal) per saber on han de votar en el referèndum d'independència que el Govern ha convocat per a l'1 d'octubre. No obstant això, quan s'introdueixen aquestes dades apareix un punt de votació totalment aleatori, que no té res a veure amb el lloc de residència de la persona interessada.

Declaren una desena de responsables de webs miralls del referèndum

La Policia Nacional ha interrogat aquest dilluns com a investigats una desena de persones acusades de crear rèpliques de pàgines web vinculades al referèndum d'1-O, després que les originals fossin tancades per ordre judicial. Segons han informat fonts policials, els detinguts estan acusats d'un delicte de desobediència i, després de prestar declaració, està previst que quedin en llibertat en espera de comparèixer davant del jutge quan se'ls citi. Els interrogatoris es duran a terme en comissaries de la Policia Nacional a Barcelona, Tarragona i Girona.