El Govern ha engegat una ofensiva legal contra la Fiscalia general de l'Estat i l'operatiu que posa els Mossos sota el control de l'Estat. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha concretat que l'executiu ha presentat un requeriment d'incompetència davant del govern espanyol pel dispositiu de coordinació policial creat de cara a l'1-O ja que aquest "altera" la dependència orgànica dels Mossos i "vulnera" les competències en matèria de seguretat de la Generalitat. En segon lloc, ha presentat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la instrucció de la fiscalia que posa els Mossos sota control de l'Estat demanant al seva suspensió cautelar, així com un altre contenciós per l'assumpció "il·legítima" de competències per part de la fiscalia en la investigació de l'1-O. Turull ha criticat que la fiscalia gaudeix de "barra lliure" i ha recordat al fiscal general de l'Estat, Jose Manuel Maza, que és fiscal "i no xèrif".

El conseller ha explicat que han plantejat el requeriment d'incompetència davant del govern espanyol, que és pas previ al Tribunal Constitucional (TC), ja que consideren que l'operatiu de coordinació establert per part de l'Estat va més enllà de les funcions de policia judicial en el marc de la investigació de l'1-O . Així, critica que l'ordre de la fiscalia del passat dissabte adscriu els mossos a un òrgan "que no forma part de la cadena natural" de comandament del cos i és "contrari al previst a l'Estatut".

D'altra banda, també s'ha presentat un contenciós-administratiu contra l'ordre de la fiscalia demanant la seva suspensió com a mesura cautelar, per aconseguir que "no tingui efectes jurídics i així no tingui efectes operatius". L'altre contenciós presentat és per l'"assumpció il·legítima" per part de la Fiscalia General de Catalunya de funcions que no li corresponen, segons Turull, ja que ha recordat que ja hi ha una investigació oberta sobre l'1-O i aquesta és tasca dels jutges. Per això, reclama a la fiscalia superior que "cessi de forma immediata" en la pràctica de qualsevol diligència relacionada amb l'1-O.

El conseller ha explicat que amb això no abandonen cap via jurídica que puguin recórrer i ha argumentat que han decidit anar al TSJC després de no haver rebut resposta a l'escrit que van enviar la setmana a la fiscalia dient-los que estaven portat a terme "coses que no li corresponien" perquè ja hi havia una querella al TSJC investigant els fets de l'1-O. "Però veiem que algú continua manant i no li correspon", ha afegit.

El conseller ha defensat que els Mossos "fan la feina que han de fer" i saben quines són les seves "competències, drets i obligacions" i s'ha limitat a remarcar que el Govern el que fa és plantejar la "batalla jurídica".

Crítiques a Maza

El conseller s'ha mostrat molt crítica amb l'actuació de la fiscalia i, en especial, del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. "Com pot ser que el fiscal tingui barra lliure, que se citin a declarar alcaldes per dir-los que s'ho repensin, que es digui que no es descarta la detenció de Puigdemont? És el fiscal, no el xèrif ni el jutge", ha declarat. Ha afegit que, en tot cas, "haurien de ser els magistrats" els que haurien de dirimir sobre si es compleixen o no les garanties però no el fiscal.

Ha criticat també que Maza es "passeja" pels mitjans de comunicació i parla de mesures que afecten els ciutadans i que "vulneren molts drets". "No ens quedarem impassibles davant d'aquesta actitud", ha alertat.

Denuncia el tancament del web de l'ANC

D'altra banda, Turull s'ha mostrat també crític amb el tancament del web de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) denunciant que a l'Estat espanyol "és normal" que estigui operatiu un portal de la Fundació Francisco Franco i en canvi es tanqui el d'una entitat "que ha enlluernat el món amb mobilitzacions".

Turull també s'hi ha referit quan ha explicat que el Govern ha aprovat el Pla d'Acció del Pacte Nacional per a la Societat Digital, posant de manifest el contrast entre aquells que promouen accions "per estar a primera línia" i aquells que s'"emmirallen en Corea del Nord i tanquen webs".

En aquest sentit, ha afegit que el tancament es va produir sense que "consti" una autorització judicial i ha posat això com a exemple de la situació de la democràcia espanyola. "El que és segur que no és com hauria de ser és la democràcia de l'Estat espanyol", ha manifestat.

Turull ha afirmat que això també es va poder veure en la concentració d'ultres a les portes del pavelló Segle XXI de Saragossa on se celebrava l'assemblea d'electes impulsada per Podem, amb la prohibició d'un acte a favor del dret a decidir a Madrid o el registre a una empresa que fabrica embalatges de iogurts en la cerca d'urnes. "Estem rallant el ridícul de manera preocupant", ha dit.