L'Alta Comissió Electoral del Kurdistan iraquià va anunciar ahir que més del 92% dels votants van dir «sí» en el referèndum d'independència que es va celebrar el dia 25 en aquesta regió autònoma, tot i l'oposició del govern central de Bagdad i de la comunitat internacional.

En una roda de premsa a la capital kurda, Erbil, el cap d'aquest organisme, Handarin Mohammad, va dir que el 92,73% dels poc més de tres milions de persones que van acudir a les urnes va donar suport a la independència, en una consulta amb un percentatge de participació del 72,16%. A més, el 7,27% es va decantar pel no i es va registrar l'1,21% de vots nuls en el referèndum, en el qual estaven cridats a les urnes quatre milions de persones a la regió autònoma i en els territoris disputats entre el govern kurd i l'iraquià, com la província de Kirkuk.

Mohammad va destacar que el procés electoral «es va desenvolupar amb èxit i sense problemes o irregularitats» i que els observadors internacionals que van acudir a supervisar la consulta van ser testimonis d'això. Entre els observadors convidats per l'Alta Comissió Electoral hi va haver els polítics bascos Jon Iñarritu, d'Euskal Her-ria Bildu (EH-Bildu), i Mikel Burzako, responsable de l'àrea de Relacions Exteriors del Partit Nacionalista Basc (PNB).

El cap de la comissió va destacar que les resultats seran considerats definitius quan siguin confirmats pel Tribunal d'Apel·lacions del Kurdistan, però no en va detallar la data.