La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha reivindicat aquest dimarts al vespre des de Brussel·les el dret a l'autodeterminació. Ho ha fet en rebre el Coppieters Award, el premi que li ha atorgat el Centre Maurits Coppieters per la seva tasca en defensa del dret a l'autodeterminació i de la llengua i cultura catalanes. En declaracions als mitjans, Forcadell ha reconegut que és "un honor" rebre el guardó i ha agraït "tots els suports rebuts". També ha enviat un missatge a Europa, a qui ha recordat que "a Catalunya s'estan vulnerant drets fonamentals" i ha citat com a exemples la llibertat d'expressió o de reunió. En aquest sentit, ha argumentat, s'està "vulnerant" també el Tractat de la Unió Europea.

En l'acte del lliurament del premi, que agraeix la tasca de Forcadell "en la promoció dels processos democràtics catalans amb dedicació, tenacitat i valentia", han participat l'eurodiputada Jill Evans; el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans; i el president del Centre Maurits Coppieters, Xabier Macias.

El Centre Maurits Coppieters, una fundació política, atorga aquest premi a persones o organitzacions que destaquen per la defensa de la diversitat cultural i lingüística, el diàleg intercultural, el dret a l'autodeterminació, la democràcia, la pau, el dret de les minories i la unitat d'Europa. L'últim guardonat amb un premi Coppieters va ser l'exministre escocès, Alex Salmond.