El Regne Unit i la Unió Europea (UE) van tancar ahir la quarta ronda de negociacions per a la sortida del país del club comunitari amb una «nova dinàmica» després del discurs a Florència de la primera ministra britànica, Theresa May, en què va assegurar que Londres faria honor als seus compromisos. Tant el secretari d'Estat britànic per al Brexit, David Davis, com el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, van coincidir en una roda de premsa al final de la setmana de treballs en què hi ha hagut un canvi de dinàmica en un procés que fins ara no havia aconseguit fites clares.

«Hi ha hagut progressos considerables», va declarar Davis, mentre Barnier va secundar que el discurs que va oferir May sobre el Brexit el dia 22 a Itàlia ha permès «desbloquejar la situació», tot i que ha advertit que «encara estem lluny d'un acord».

En aquesta declaració, May va demanar per primer cop un període de transició de dos anys per al seu país en el mercat interior europeu, quan al març del 2019 es converteixi en un Estat tercer, cosa que vol començar a tractar com més aviat millor, tot i que la UE ha tancat que per a això s'hauran d'haver assolit «progressos suficients» en els temes que configuren la primera etapa de les negociacions. Davis va insistir, de la mateixa manera que May, que el seu país «honrarà els compromisos» fets durant la seva pertinença a la UE, tot i que encara no poden «especificar exactament» quins són.